Уряд схвалив законопроект «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки»

Фінансування Програми планується здійснювати за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, а також інших джерел.

13 листопада 2013 року Уряд схвалив законопроект «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки».

В основі Загальнодержавної програми закладено зниження рівня захворюваності та смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу шляхом надання якісних і доступних послуг із профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції. Насамперед мова йде про надання якісних послуг представникам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, а також послуг із лікування, догляду і підтримки людей, які живуть із ВІЛ, у межах реформування системи охорони здоров’я.

Про це повідомила Міністр охорони здоров'я України Раїса БОГАТИРЬОВА на засіданні Кабінету Міністрів, під час якого розглядався проект закону «Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки».

Фінансування Програми планується здійснювати за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією, а також інших джерел. Орієнтовний обсяг фінансування на п’ять років становить 6,4 мільярдів грн. Обсяг фінансування Програми з державного бюджету буде визначатися щороку, відповідно до конкретних завдань та наявних коштів.

За оціночними даними міжнародних експертів, на сьогодні більше 230 тисяч наших громадян уражені вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), переважно це особи працездатного репродуктивного віку.  Міністр повідомила, що результатом системної багаторічної діяльності у даній сфері органів влади із залученням громадських та міжнародних організацій стали перші, статистично підтверджені, ознаки стабілізації епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні.

За словами Раїси БОГАТИРЬОВОЇ, у 2012 році вперше в Україні зареєстровано зниження числа нових випадків ВІЛ-інфекції на 1,6% порівняно з 2011 роком. Кількість офіційно зареєстрованих ВІЛ-інфікованих осіб у віковій категорії 15–24 роки в 2012 році,  порівняно з 2005 роком, зменшилася майже на 41,0%.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді