«Ми повинні посилювати контроль безпеки компонентів крові», ― Раїса БОГАТИРЬОВА

Кожна четверта людина протягом життя потребує препаратів крові. Тому трансфузіологічна служба має відповідати вимогам часу та забезпечувати лікувальні установи препаратами крові на належному рівні.

Сьогодні назріла нагальна потреба реформування служби крові. Про це зазначила Міністр охорони здоров’я України Раїса БОГАТИРЬОВА під час відкриття колегії Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) з питань організації роботи трансфузіологічної служби у державі.

Раїса БОГАТИРЬОВА завернула увагу на те, що контроль безпеки компонентів крові потребує посилення. Одним із засобів такого посилення буде забезпечення закладів служби крові високотехнологічними апаратами та витратними матеріалами.

Також, Раїса БОГАТИРЬОВА нагадала, що в трансфузіологічній службі головною особою є донор, тому вся діяльність медиків, котрі працюють у цій сфері, має бути спрямована на доброзичливе ставлення до цих людей.

Заступник Міністра охорони здоров’я України Олександр ТОЛСТАНОВ у своєму виступі зазначив, кількість донорів в Україні неухильно скорочується. Якщо в 2010 році налічувалося 660 тисяч донорів, то в 2012 році ― лише 630 тисяч осіб. Окрім цього кількість донацій, яка за світовими стандартами має буди 30-40 одиниць на 1000 населення, в Україні становить 18.

У зв’язку з цим, зазначив урядовець, необхідно посилити агітаційно-інформаційну діяльність щодо безоплатного донорства.

У ході засідання членами колегії було запропоновано сконцентрувати виробництво препаратів з донорської плазми в трьох-чотирьох центрах держави, оснащених за останнім словом техніки. Крім того, нагальною проблемою служби крові є її централізація в регіонах і створення вертикалі управління трансфузіологічними закладами.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді