Всесвітня організація охорони здоров’я надасть допомогу громадянам, які постраждали під час масових акцій в Україні

ВООЗ планує передати в Україну перелік необхідних лікарських засобів, а також надати допомогу постраждалим, які потребують протезування.

5 березня 2014 року відбулась зустріч Міністра охорони здоров’я України Олега МУСІЯ з главою бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні Доріт НІЦАН КАЛУСКІ.

Ключовою темою розмови було співробітництво між Міністерством охорони здоров’я України (МОЗ) та представництвом ВООЗ в Україні на сучасному етапі.

Пані КАЛУСКІ передала новопризначеному керівнику Міністерства охорони здоров’я України вітання від Директора Європейського регіонального бюро ВООЗ Жужанни ЯКАБ та запрошення відвідати офіс організації у Женеві, зокрема взяти участь у найближчому засіданні Всесвітньої Асамблеї охорони здоров’я у травні поточного року. «Ми б хотіли продовжити і примножити конструктивну співпрацю, яка склалася у нас з Міністерством протягом попередніх років», — зауважила керівник бюро ВООЗ в Україні.

У свою чергу, Олег МУСІЙ запевнив співрозмовницю у тому, що традиція тісної взаємодії між очолюваним ним відомством та бюро ВООЗ в Україні буде продовжена на якісно новому рівні, як і між Україною та Всесвітньою організацією охорони здоров’я загалом.

Доріт НІЦАН КАЛУСКІ розповіла про основні види допомоги, яку ВООЗ має намір надати Україні у нинішній складній ситуації. «Ми отримали перелік лікарських засобів, які збираємося передати в якості гуманітарної допомоги для лікування постраждалих під час масових акцій», — зазначила вона. Крім того, до бюро ВООЗ в Україні поступили запити від людей, які потребують протезування. Ще одним важливим видом допомоги з боку ВООЗ, за словами пані КАЛУСКІ, має стати психологічна реабілітація громадян України з посттравматичним синдромом. Нагадавши, що вона є громадянкою Ізраїлю, керівник ВООЗ в Україні запропонувала: «Допомогу українським громадянам, постраждалим під час масових акцій, можуть забезпечити ізраїльські лікарі, оскільки мають великий досвід з надання психологічної допомоги людям, що потрапили в епіцентр бойових дій».

В розвиток цієї теми керівник МОЗ України повідомив про те, що напередодні в Міністерстві відбулася велика нарада щодо заходів з надання медичної, психологічної та соціальної реабілітації постраждалим і учасникам акцій громадського протесту та членам їхніх сімей. «МОЗ України не лише бере на себе всі функції з організації лікування та фізичної і психологічної реабілітації постраждалих під час сутичок, але й забезпечує залучення до цього всієї медичної служби країни», — наголосив Міністр, зазначивши, що Україна буде вдячна за допомогу в цьому і ВООЗ, і медикам Ізраїлю.

Крім того, співрозмовники обговорили питання співробітництва між Україною та ВООЗ у сфері боротьби з неінфекційними хворобами, протидії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу, а також деякі аспекти епідеміологічної ситуації в Україні тощо.

Окрему увагу було приділено перспективам розвитку медичної галузі України в цілому. Сторони висловились за підпорядкування всіх систем охорони здоров’я МОЗ, якнайширше залучення громадськості до управління галуззю. Олег МУСІЙ поінформував Доріт НІЦАН КАЛУСКІ про те, що на останньому засіданні Уряду Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК прийняв рішення щодо необхідності ґрунтовного опрацювання нової моделі вітчизняної охорони здоров’я, пріоритетом якої має стати пацієнт.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді