Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Державною санітарно-епідеміологічною службою України та Мережею ЛЖВ

Головна мета меморандуму — налагодження співробітництва щодо розробки, модифікації та впровадження ефективних стратегічних заходів щодо утилізації медичних відходів у лікувально-профілактичних закладах задля створення безпечних умов праці та попередження та зниження ризику інфікування ВІЛ в медичних закладах.

11 березня 2014 року було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між Державною санітарно-епідеміологічною службою України та Всеукраїнською мережею людей, які живуть в ВІЛ (далі — Мережа ЛЖВ).

Головна мета меморандуму — налагодження співробітництва щодо розробки, модифікації та впровадження ефективних  стратегічних заходів щодо утилізації медичних відходів у лікувально-профілактичних закладах задля створення безпечних умов праці та попередження та зниження ризику інфікування ВІЛ в медичних закладах.

Співробітництво здійснюватиметься шляхом поліпшення стандартів та практик утилізації медичних відходів в закладі охорони здоров’я та впливатиме на зменшення дискримінації, до представників груп найвищого ризику, зокрема споживачів ін’єкційних наркотиків та людей, які живуть з ВІЛ, у медичних закладах.

Варто зазначити, що високому ризику піддаються і медичні працівники під час надання ними медичної допомоги ВІЛ-інфікованим, у випадках попадання крові, біологічних рідин та іншого біоматеріалу на ушкоджену шкіру, або слизові оболонки.

До груп високого професійного ризику інфікування ВІЛ належать медичні працівники, які безпосередньо надають медичну допомогу ВІЛ-інфікованим пацієнтам при виконанні інвазійних маніпуляцій та працівники діагностичних лабораторій, які здійснюють дослідження крові, біологічних рідин та іншого біоматеріалу, що містять ВІЛ.

Нагадаємо, що 10 грудня 2013 року набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження нормативно-правових актів щодо захисту від зараження ВІЛ-інфекцією при виконанні професійних обов’язків» від 05.11.2013 № 955.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді