Дезінфекція та стерилізація в стоматології

UA RU
Автор
Експертна редакція порталу
Зі статті дізнаєтеся, як дезінфікувати й стерилізувати стоматологічні інструменти в стоматологічному відділенні: терапевтичному, хірургічному, ортопедичному кабінетах та операційних
Зміст статті:
Стерилізація стоматологічного інструментарію в терапевтичному кабінеті Дезінфекція та стерилізація стоматологічних інструментів в хірургічному кабінеті і операційних Дезінфекція та стерилізація стоматологічного інструментарію: ортопедичний кабінет

Курс для керівника стоматології: СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⭐

Дезінфекційні засоби, які застосовують у ЗОЗ, зокрема стоматологічних, за призначенням поділяють на 3 основні групи — призначені для:

      NB! Для дезінфекції, передстерилізаційної обробки і стерилізації виробів медичного призначення, дезінфекції рук використовують лише засоби, зареєстровані в установленому порядку, та дозволені до використання на території України.

      Дезінфекційні засоби використовують для дезінфекції виробів медичного призначення відповідно до методичних вказівок щодо знезараження, у т. ч. установленого режиму для парентеральних гепатитів та ВІЛ-інфекції.

      Гарантією якісної стерилізації, зокрема й в стоматології, є дезінфікування, ПСО та стерилізація відповідно до вимог МОЗ:

      • правильний вибір виду стерилізації
      • правильна підготовка матеріалу — обробка й пакування
      • правильне завантаження стерилізатора, точне проходження протоколу, включаючи контроль кожного завантаження, кожного циклу й кожного пакування, із застосуванням достовірних індикаторів, що відповідають міжнародним стандартам ISO

      ✅✅✅ Очищення й дезінфекція у стоматологічному кабінеті: зразок СОП

        Стерилізація стоматологічного інструментарію в терапевтичному кабінеті

        Стоматологічні установки розміщуйте з урахуванням забезпечення достатнього освітлення і площі на одну установку: 14 м2 та від 7 до 10 м2 на кожну наступну (залежно від марки установки).

        Перед початком роботи і після закінчення робочої зміни всі поверхні в кабінеті, зокрема маніпуляційний стіл, стіл для зберігання стерильних інструментів, зуболікарське крісло, медичні шафи, раковини для миття рук і інструментів, крани, раковин тощо, знезаражуйте дезінфекційним розчином. Для цього з дезінфекційних засобів обирайте препарати, які належать до кисневмісних або поверхнево активних сполук.

        Під час роботи після кожного пацієнта підголовник, спинку і сидіння крісла зрошуйте готовим розчином для швидкої дезінфекції.

        Обладнайте камеру для зберігання стерильних інструментів. Урахуйте, що стерильний стіл накривають на 6 год — 1 зміна.

        Урахуйте, що стерилізація стоматологічних інструментів проводиться безпосередньо перед завантаженням в камеру для зберігання стерильних інструментів в тих випадках, коли інструменти стерилізуються без упаковки.

        Інструменти, стоматологічні набори і т. д., простерилізовані в індивідуальній упаковці (подвійна бязь, папір мішочний, пергамент) зберігайте у спеціально виділеній шафі.

        ✅✅✅ Накривання стерильного стола: алгоритм

        Алгоритм підготовки робочого місця до прийому хворих у стоматологічному кабінеті

        Алгоритм підготовки робочого місця до прийому хворих у стоматологічному кабінеті

        Скачати

        Скляні ємності для зберігання ватних ролів на маніпуляційному столі стерилізуйте щоденно.

        Для кожного пацієнта використовуйте стоматологічний набір, до складу якого входять: зонд, пінцет, зуболікарське дзеркало, гладилка, штопфер, а також бори і необхідні ендодонтичні інструменти. Всі інструменти є стерильними.

        Стерилізацію проводьте паровим або повітряним методом. Бори і ендодонтичні інструменти стерилізуйте в гласперленових стерилізаторах.

        Раніше працювали з огляду на те, що стерилізація досягається при зануренні цих інструментів на 20 секунд в середовище нагрітих до високої температури дрібних скляних кульок. Проте після того впровадження Державних санітарних норм та правил «Дезінфекція, передстерилізаційне очищення та стерилізація медичних виробів в закладах охорони здоров'я» (наказ МОЗ від 11.08.2014 № 552), вимоги до проведення дезінфекції, передстерилізаційного очищення та стерилізації довелося переглянути.

        При лікуванні хворих з пульпітом і перідонтитом виділяйте ємність з дезрозчином. Інструменти для ендодонтїї зберігайте в попередньо простерилізованих боксах (чашках Петрі). Повторного використання пульпекстракторів у одного і того самого хворого не допускайте.

        Знезаражуйте всі інструменти і матеріали одразу після закінчення лікування.

        Двічі на день (після першої зміни і в кінці робочого дня) дезінфікуйте відсмоктувальні установки. Дезінфекція у стоматології цього обладнання проводиться згідно з інструкцією до установки.

        Дезінфекція та стерилізація стоматологічних інструментів в хірургічному кабінеті і операційних

        Стіни в операційній і стерилізаційній облицюйте до стелі кахельною плиткою. Кабінет забезпечте достатньою кількістю інструментарію для безперервної роботи протягом однієї зміни при одноразовій стерилізації. Підготуйте, зокрема:

        • щонайменше 20 лотків з наборами
        • 15 щипців кожного виду — для видалення зубів верхньої щелепи (байонетні щипці), для видалення зубів нижньої щелепи (клювовидні щипці)
        • 15 дзеркал
        • кюретажні ложки, елеватори, гладілки і інші інструменти

        NB! Суворо стежте за термінами реалізації стерильного матеріалу й інструментів.

        Усі маніпуляції, пов'язані з підготовкою стерильного столу, проводьте в стерильних рукавичках, масці, халаті. Предмети із стерильного столу сестра медична хай бере корнцангом або довгим пінцетом, який разом з ємністю для його зберігання щоденно стерилізується. Під час роботи пінцет для стерильних виробів зберігайте в дезрозчині, який замінюйте щоденно. Не використані протягом зміни матеріали та інструменти зі столу для зберігання стерильних інструментів направляйте на повторну стерилізацію.

        NB! Не зберігайте на столі для зберігання стерильних інструментів шприци з набраними ліками.

        Хірургічний кабінет забезпечте засобами для обробки рук. Хірургічну обробку проводьте перед операцією, вона покликана знищити мікроорганізми, що є на руках хірургів, незалежно від патогенності. Перед хірургічною обробкою хірурги хай ретельно миють руки й очищають нігті.

        Обробку проводьте лише тими антисептиками, що зареєстровані у встановленому порядку в Україні, і згідно з інструкціями. Для знезараження повітря і поверхонь в хірургічних кабінетах використовуйте бактерицидні лампи. Останні зберігайте в чистоті, адже навіть тонкий шар пилу істотно затримує потік випромінювача. Один раз на тиждень випромінювачі протирайте сухою марлевою серветкою. Бактерицидні лампи включайте на 30 хв перед початком роботи і після закінчення зміни.

        ☀ Як застосовувати тарифну систему оплати праці?

        Дезінфекція та стерилізація стоматологічного інструментарію: ортопедичний кабінет

        Оснащення обладнанням, проведення вологого прибирання приміщень і дезінфекції поверхонь в ортопедичному кабінеті — аналогічне терапевтичній стоматології.

        У роботі лікаря-ортопеда, крім індивідуального стоматологічного набору і спеціальних борів для різних видів робіт, використовують стоматологічні диски (алмазні і камінні), фрези, дискотримачі, коронкорізи, коронкознімачі, ложки для зняття відтисків (металічних і пластикових), шпателі ортопедичні, чашки резинові, ножі-шпателі і інші інструменти.

        Забезпечте кабінет достатньою кількістю коронкознімачів — не менше ніж два на кожне лікарське крісло — і гачків до них.

        Усі інструменти, що використовуються для лікування пацієнта, є стерильними.

        NB! Повторне використання пластикових ложок, що не стерилізувались, заборонено.

        Стакани багаторазового використання знезаражте і стерилізуйте.

        В ортопедичному кабінеті дезінфекції підлягають і зубопротезні вироби. Їх дезінфекцію проводьте перед передаванням до зуботехнічної лабораторії та внесенням до порожнини рота. Знезаражені зубопротезні вироби зберігайте індивідуальній упаковці.

        В окремій ємності знезаражуйте ношені протези, що надходять від хворих на корекцію.



        зміст

        Статичний блок для статей

        Останні новини

        Усі новини

        Гарячі запитання

        Усі питання і відповіді