Очищення й дезінфекція у стоматологічному кабінеті: зразок СОП (скачати)

Автор
Експертна редакція порталу
Дізнайтеся, як знезаражувати стоматологічний інструмент, щоб запобігти інфікуванню пацієнтів. Скачайте зразок СОП «Очищення й дезінфекція у стоматологічному кабінеті» та адаптуйте його до умов свого медзакладу

Курс для керівника стоматології: СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⭐

Мета стандартної операційної процедури «Очищення й дезінфекція у стоматологічному кабінеті» — знищити збудників інфекційних хвороб у стоматологічному кабінеті та запобігти їх проникненню в організм пацієнта/медичного персоналу.

Нормативна база

Державні санітарні норми та правила «Дезінфекція, передстерилізаційне очищення та стерилізація медичних виробів у закладах охорони здоров’я», затверджені наказом МОЗ від 11.08.2014 №552.

✅✅✅ Медична документація стоматологічного закладу: перелік форм

СОП «Очищення й дезінфекція у стоматологічному кабінеті»: приклад

СОП «Очищення й дезінфекція у стоматологічному кабінеті»: зразок

Скачати

Особливості проведення процедури

Стерилізуйте після кожного використання або утилізуйте стоматологічні інструменти, які проникають у м’які тканини та/або кістки. Такі інструменти класифікують як критичні — щипці для видалення зубів, леза скальпеля тощо

Стерилізуйте після кожного використання стоматологічні інструменти, які не проникають у м’які або кісткові тканини порожнини рота, тобто класифікуються як напівкритичні, але є термостійкими, стоматологічні штопфери, водно-повітряні пістолети тощо.

Проводьте дезінфекцію високого рівня після кожного використання стоматологічних інструментів, які не проникають у м’які або кісткові тканини порожнини рота та є термолабільними. Вона передбачає знищення вегетативних форм мікроорганізмів, мікобактерій туберкульозу, неліпідних вірусів та спор деяких бактерій.

Захищайте бар’єром, наприклад поліетиленовою плівкою, або очищуйте й дезінфікуйте після кожного пацієнта некритичні контактні поверхні в зоні пацієнта. Для цього використовуйте речовини для дезінфекції середнього рівня. Зокрема, дезінфікуйте такими хімічними агентами:

  • 70—90 % етиловий або ізопропіловий спирт
  • гіпохлорит натрію
  • фенолвмісні дезінфекційні засоби
  • йодофорвмісні дезінфекційні засоби
  • четвертинні амонієві сполуки, лише для некритичних медичних виробів

NB! Тривалість експозиції має становити не менше ніж хвилину. Однак, якщо на етикетці вказано інше, дійте відповідно до інструкцій виробника.

Використовуйте захисні бар’єрні покриття для некритичних контактних поверхонь, до яких часто доторкуються руками в рукавичках, які можуть бути забрудненими, під час надання допомоги пацієнту або які складно очищати (наприклад, панель управління). Замініть захисне покриття, якщо воно пошкоджене, видимо забруднене біологічними рідинами або планово, наприклад після кожного пацієнта.

СОП «Очищення й дезінфекція у стоматологічному кабінеті»: зразок
Юрій Леоновпровідний фахівець клініки «Євролаб»
Аби правильно обрати дезінфектант, необхідно знати властивості хімічних елементів, які він містить, та чи відповідає такий засіб вимогам чинного законодавства. Дізнайтеся, на що звернути увагу під час вибору дезінфектанту та які переваги й недоліки найпоширеніших деззасобів



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді