ДБН для закладів охорони здоров'я: останні зміни

Автор
Експертна редакція порталу
Ознайомтеся з новими вимогами до приміщень медичних закладів та їх призначенням для пацієнтів, персоналу і медичної допомоги загалом

🎁 Тримайте подарунок від редакції журналу «Управління закладом охорони здоров'я»:
document_icon.gif
Порівняння редакцій ДБН для ЗОЗ

Скачати таблицю


Державні будівельні норми для ЗОЗ останні два роки зазнали суттєвих змін. 1 березня 2023 року набрали чинності ДБН В.2.2-10:2022 «Заклади охорони здоров’я. Основні положення», затверджені наказом Мінінфраструктури від 26.12.2022 № 278 (далі — ДБН). Вони замінили ДБН В.2.2-10:2001 «Будинки і споруди. Заклади охорони здоров’я», затверджені наказом Держбуду від 04.01.2001 № 2.

Зміни в ДБН для ЗОЗ з 01.10.2024

Нові норми встановлюють основні положення щодо проєктування будівель і споруд закладів охорони здоров’я та приміщень, у яких надають медичну та реабілітаційну допомогу. Їх слід застосовувати під час нового будівництва, реконструкції й капітального ремонту.

Тож медичні заклади, які вже функціонують, переробляти не доведеться. А от щоб звести нову лікарню або відновити пошкоджену під час війни, слід урахувати зміни. 

ДБН для закладів охорони здоров'я: ключові зміни

Розміри приміщень

Розробники ДБН врахували ергономічні процеси та функції різних приміщень і збільшили ширину коридорів та дверних отворів. Зокрема, передбачили ширину коридорів у разі реконструкції. У попередній редакції ДБН таких положень не було. Знехтувати параметрами коридорів та дверей не вийде. Їхня ширина напряму впливає на робочий процес, зокрема на зручність для пацієнтів, маломобільних груп населення та безперешкодне переміщення обладнання і каталок. Оновлені вимоги забезпечать злагоджений робочий процес, зручність у доставці матеріалів та обладнання, безбар’єрність та раціональне використання простору.

Переглянули та змінили площі клінічних й адміністративних приміщень. Окремими пунктами прописали норми для нового будівництва та реконструкції. Урахували міжнародні стандарти, гайдлайни та рекомендації щодо планування та проєктування медичних зак­ладів.

Яку площу передбачати під час проєктування кабінету лікаря-уролога, гінеколога, кардіолога, отоларинголога?

Кабінети уролога, гінеколога, кардіолога, отоларинголога складаються з двох приміщень, мінімальна загальна площа яких:

  • у разі нового будівництва — 30 м², тобто приміщення, що відповідає площі «Кабінет прийому сімейного лікаря/терапевта/педіатра» — 12 м², і суміжне приміщення, що відповідає площі «Процедурний кабінет (процедурна)» —18 м²;
  • у разі реконструкції — 20 м², тобто «Кабінет прийому сімейного лікаря/терапевта/педіатра» і «Процедурний кабінет (процедурна)» по 10 м² кожний.

Відповідно до попередньої редакції ДБН було три види операційних:

  • загальнохірургічного профілю — 36 м²;
  • для операцій на серці і судинах — 48 м²;
  • для ортопедичних, травматологічних, нейрохірургічних операцій — 42 м².

Поточна редакція ДБН передбачає поділ операційних відповідно до напрямів медичної допомоги:

  • приміщення для порожнинних втручань — 42 м² на один операційний стіл;
  • операційне приміщення для непорожнинних втручань — 30 м² на один операційний стіл / крісло;
  • приміщення у відділенні невідкладної медичної допомоги — 28 м².

Такі зміни щодо площ приміщень закладів охорони здоров’я дадуть змогу раціональніше використовувати загальну площу будівлі, поліпшать робочий процес за рахунок правильної ергономіки простору, пацієнтам і персоналу буде зручніше перебувати в зак­ладі.

ДБН медичні заклади: вимоги до стаціонарів

Мета змін до попередньої редакції ДБН — поліпшити медичну допомогу, умови перебування пацієнтів у лікарні, робочий процес персоналу, показники одужання та час лікування.

Зокрема, змінилися вимоги до функціональних зв’язків у стаціонарі.

Відповідно до нової редакції ДБН, їхня робота буде пов’язаною, а логістичні маршрути зазнають позитивних змін:

  • відсутність перехрещених потоків;
  • економія часу;
  • зручність доставки.
Алла Худякова шеф-редактор Експертус Охорона здоров'я
Випадки надання медичних послуг за плату від юридичних і фізичних осіб. Розмежування платних послуг від послуг, які входять до програми медичних гарантій. Вимоги, яких мають дотримувати заклади охорони здоров’я під час надання платних послуг

Операційні відділення

У ДБН визначили нові підходи до планування операційних відділень, зокрема впровадили моделі їх планування. Ці моделі визначають, як проєктувати як одну операційну в маленькій лікарні, так і групи операційних у надкластерних лікарнях. Більше проєктант не плануватиме на «свій розсуд». Адже в документі зазначили типи, моделі та вимоги, як і за яких умов проєктувати.

Операційні кімнати згрупували за типом операційного втручання, додали сталу площу до кожного типу. Це надасть переваги:

  • проєктувальнику — якісно зробити проєкт відповідно до міжнародних стандартів;
  • персоналу — отримати ергономічний простір, який ураховує всі аспекти роботи та методик лікування;
  • пацієнту — отримати якісну медичну допомогу;
  • усім групам користувачів — якісніший інфекційний конт­роль.

Відповідно до нових норм, усі приміщення в операційному відділенні, у яких перебувають пацієнти, слід обладнати засобами виклику медичного працівника. Окрема кнопка сповіщення про надзвичайну ситуацію має бути на рецепції.

Конкурс на посаду керівника ЗОЗ по-новому: аналіз Постанови № 840

ДБН лікарні: відділення реанімації та інтенсивної терапії

Відділення зазнало змін щодо ергономічного складника та медичної технології. Зокрема визначили відстані навколо ліжка пацієнта, щоб під час експлуатації приміщення персонал мав змогу розмістити необхідне обладнання.

Психіатричне відділення

Розробники врахували специфіку психіатричних відділень. Нові норми забезпечать комфортне перебування у таких відділеннях. У приміщенні, яке відповідатиме новим ДБН, буде безпечно як пацієнтам, так і медичному персоналу.

Зона догляду та лікування пацієнтів

Нові вимоги до зони догляду та лікування пацієнта спрямовані на те, щоб поліпшити умови перебування. Для цього розробники врахували все — від оздоблювальних матеріалів до збільшення площі.

Тепер проєктуватимуть лише одно- та двомісні палати зі зручностями, які сприятимуть комфортному перебуванню пацієнтів та зниженню рівня стресу.

Для того щоб поліпшити лікувальний процес, передбачили вимоги до рівня шуму та захисту від сонячного випромінювання.

Серед іншого, проєктуватимуть приміщення для відпочинку рідних. Це означає, що члени родини матимуть змогу більше часу перебувати біля пацієнта, доглядати та підтримувати його. При цьому їм будуть забезпечені комфортні умови, які задовольнятимуть фізичні й моральні потреби.

Палати ізоляції

Замість старих радянських боксів та напівбоксів будуть палати, які відповідатимуть міжнародним нормам класифікації, а саме S, P, N, Q. Зазначені вимоги до типів палат дадуть змогу точніше запланувати приміщення на стадії проєктування. Вимоги до вентиляції та опорядження для таких палат мають на меті скоротити час одужання пацієнтів та убезпечити їх від зараження іншими інфекціями.

Повні вимоги до палат ізоляції врегульовані в державних санітарних нормах і правилах, що встановлюють санітарно-протиепідемічні вимоги до новозбудованих, реставрованих і реконструйованих зак­ладів охорони здоров’я.

Допоміжні зони та приміщення

Відділення стерилізації зазнали реорганізації й тепер відповідають міжнародним нормам та стандартам. Змінили й назву: у нових лікарнях це вже будуть структурні підрозділи репроценсингу (далі — СПР).

Розробники врахували, додали та розписали всі необхідні вимоги до організації роботи СПР. Це забезпечить правильний розподіл зон під час стерилізації, поліпшений інфекційний конт­роль, конт­роль стерилізації медичних виробів та інструментів.

Юлія Миколаєць адвокат, партнер Юридичної фірми «STATUS», член Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики України НААУ
Скористайтеся роз’ясненням експерта, щоб залучити профспілку доурегулювання конфлікту зроботодавцем щодо умов праці. Визначите, зякими питаннями тазаяким алгоритмом звернутися допрофспілки. Знатимете два способи, як висунути вимоги, йпорядок, заяким їх розглядатиме роботодавець або вищі органи

ДБН лікувальні заклади: інженерне обладнання

У ДБН повністю переглянули та оновили вимоги щодо вентиляції, опалення, водопостачання, електричних мереж, медичного газозабезпечення тощо. Це дає змогу забезпечити лікарні найсучаснішими та найефективнішими засобами інженерії.

Увага! Сучасні підходи до облаштування вентиляції та опалення забезпечать якісне повітря в чистих приміщеннях, що необхідно для успішного лікування пацієнтів. 

У приміщеннях лікарні, що надають невідкладну допомогу, операційних, палатах інтенсивної терапії, боксах для інфекційних пацієнтів ДБН передбачили комунікації, якими подаватимуть медичні гази.

Санітарно-гігієнічні приміщення та санітарно-гігієнічне обладнання

У ДБН з’явився новий розділ, у якому прописали вимоги до санітарно-гігієнічних приміщень та обладнання.

Відповідно до нових вимог у кожній палаті має бути санітарно-гігієнічне приміщення із зоною для душу. Розробники передбачили декілька типів вбиралень: звичайні та універсальні кабіни.

Останні облаштовуватимуть засобами для маломобільних груп населення. В універсальній кабіні пацієнт в інвалідному візку матиме змогу самостійно прийняти душ. А в разі екстреного випадку — викликати персонал за допомогою тривожної сигналізації.

Якщо все ж пацієнт потребує сторонньої допомоги, на такий випадок у відділенні передбачили санітарно-гігієнічне приміщення з розширеними функціями. Воно буде обладнане кушеткою / ліжком для миття пацієнтів, зоною для душу із душовим трапом для зливу води, умивальником, унітазом, змішувачем із гігієнічним душем.

Також за потреби можна буде проєктувати зони для дітей та матерів із дітьми, наприк­лад пеленальні станції з умивальниками.

Наявність у кожній палаті санвузла поліпшить інфекційний контроль у лікарні, адже пацієнти відділення більше не користуватимуться одним санітарним приміщенням на все відділення.

Приміщення цивільного захисту

У ДБН приділили значну увагу приміщенням цивільного захисту. Тепер заклади охорони здоров’я повинні мати облаштоване укриття, яке використовуватимуть у разі воєнних дій, технологічних та природних катастроф. Ці приміщення мають бути спроєктовані так, щоб у них можна було надавати медичну допомогу за напрямами інтенсивної терапії, акушерства та хірургії, проводити базові лабораторно-інструментальні дослідження.

Приміщення цивільного захисту, розташовані у цокольних, підвальних та підземних поверхах, обладнуватимуть ліфтами та іншими механізмами для спуску й підйому.

Отже, нова редакція ДБН сприятиме сучасним методам надання медичної допомоги відповідно до затверджених МОЗ галузевих стандартів.

Зміни в ДБН для закладів охорони здоров’я з 1 жовтня 2024 року

ДБН В.2.2-10:2022 встановили основні положення щодо проєктування закладів охорони здоров’я за нового будівництва, реконструкції і капітального ремонту. Однак ДБН В.2.2-10:2022 не охопили усіх будівель та відділень закладу охорони здоров’я. Деякі лишилися без нормування, що може ускладнювати проєктування та погіршувати якість медичної допомоги.

Тож робоча група з питань розроблення державних будівельних норм щодо проєктування закладів охорони здоров’я Науково-технічної ради Мінінфраструктури напрацювала Зміну № 1 ДБН В.2.2-10:2022 «Заклади охорони здоров’я. Основні положення» (далі — Зміна № 1). З’ясуймо, що врахувати, щоб заклад відповідав новим вимогам, які набрали чинності 1 жовтня 2024 року.

Особливу увагу в Зміні № 1 розробники приділили приміщенням стоматології. Вони розробили новий розділ, який враховує світові тенденції та вимоги до облаштування таких приміщень, зокрема санітарні вимоги, планувальні рішення, геометричні параметри та площу.

Завдяки чітким вимогам до приміщень стоматологій проєктні рішення стануть якіснішими. Відповідно зросте якість медичної допомоги.

Розгляньмо основні нововведення щодо приміщень стоматології.

Успішний стоматологічний заклад: від ліцензування до санепідрежиму

Розміщення

Зміна № 1 дозволяє розміщувати стоматологічні приміщення в житлових і громадських будівлях. Але слід враховувати вимоги пункту 4.8 ДБН В.2.2-10:2022 щодо розміщення певних видів закладів охорони здоров’я в житлових і громадських будівлях.

Розробники навели мінімальний перелік кабінетів/приміщень, із яких мають складатися стоматологічні приміщення:

  • стоматологічний кабінет — один і більше;
  • комора або приміщення для проведення передстерилізаційного очищення (далі — комора ПСО);
  • комора або приміщення для проведення стерилізації — стерилізаційна;
  • комора або приміщення для зберігання небезпечних медичних відходів.

Зміна № 1 дозволяє не облаштовувати стерилізаційних, якщо заклад використовує виключно одноразові стерильні медичні вироби.

Якщо в стоматологічному приміщенні два — чотири стоматологічні кабінети, то для них окрема комора ПСО та окрема стерилізаційна можуть бути загальними. П’ять і більше — рекомендовано облаштовувати відділення репроцесингу.

Приміщення для зберігання небезпечних медичних відходів обов’язкове за наявності трьох і більше стоматологічних кабінетів. В іншому разі Зміна № 1 дозволяє облаштувати зону в коморі ПСО.

Спільний стоматологічний кабінет

Зміна №1 допускає об’єднувати стоматологічні кабінети в спільний стоматологічний кабінет на три і більше крісел. Для цього треба врахувати певні вимоги, зокрема влаштувати мобільні або стаціонарні перегородки.

Геометричні параметри кабінетів

Стоматологічні кабінети мають бути інклюзивними. Зокрема, нові геометричні параметри враховують можливість заїзду й маневрування осіб на інвалідних візках

Вимоги до площі стоматологічних приміщень

Приміщення

Нове будівництво, м2

Реконструкція, м2

Стоматологічний кабінет

16

14

Зона на одне крісло стоматологічне у спільному стоматологічному кабінеті

10

Комора ПСО

3

Стерилізаційна

2

 

Приміщення для персоналу

Для того щоб персонал мав гідні умови праці та відпочинку, розробники переглянули групу приміщень. Тепер вимоги передбачають усі необхідні приміщення для задоволення потреб людини — від роздільних приміщень для переодягання до приміщень психологічного розвантаження. Медичний персонал матиме всі умови для повноцінної роботи й відпочинку.

Отже, якщо найближчим часом плануєте будівництво, реконструкцію чи капітальний ремонт закладу охорони здоров’я, вже беріть до уваги нові вимоги. Окрім того, це дасть змогу забезпечити в закладі комфортні умови перебування персоналу й пацієнтам, належний інфекційний контроль та високу якість надання медичної допомоги.

набрали чинності ДБН В.2.2-10:2022 «Заклади охорони здоров’я. Основні положення», затверджені наказом Мінінфраструктури від 26.12.2022 № 278

Повне або часткове копіювання публікацій журналу для розповсюдження без письмового дозволу редакції журналу ЗАБОРОНЕНО

Джерело: https://egolovlikar.expertus.com.ua/10017086
2

Повне або часткове копіювання публікацій журналу для розповсюдження без письмового дозволу редакції журналу ЗАБОРОНЕНО

Джерело: https://egolovlikar.expertus.com.ua/10017086

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді