Періодичний психіатричний огляд: кому, коли та як проводити

Автор
редактор медичних видань
З’ясуйте, хто має проводити психіатричний огляд і з якою періодичністю, що він передбачає та як задокументувати результати

МОЗ наказом від 18.04.2022 № 651 (даліНаказ № 651) затвердив Порядок проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин. У які строки проводити періодичний психіатричний огляд визначив Перелік категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду, затверджений наказом МОЗ від 26.01.2024 № 139 (далі — Наказ № 139).

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів

Періодичний психіатричний огляд: хто має право проводити 

Періодичний психіатричний огляд, як і попередній та позачерговий, зокрема й щодо вживання психоактивних речовин, проводить:

  • лікар-психіатр у закладі з надання психіатричної допомоги будь-якої організаційно-правової форми

АБО

  • ФОП, який має ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та забезпечує на її підставі медичне обслуговування населення, безпосередньо пов’язане з наданням психіатричної допомоги. 

Увага! Лікар-психіатр, який проводить огляд, зобов’язаний пройти тематичне удосконалення за відповідною програмою згідно з чинним законодавством.

Iнформацію про те, що лікар пройшов тематичне удосконалення, із посиланням на відповідний документ розмістіть на офіційному сайті та/або в загальнодоступному місці ЗОЗ, у якому проводить огляди цей лікар-психіатр.

Юлія Миколаєць адвокат, партнер Юридичної фірми STATUS, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики України НААУ
З’ясуйте, які медичні документи зобов’язана заповнювати медична сестра. Нагадаємо, що ведення документації — обов’язкова умова правомірної діяльності кожного закладу охорони здоров’я

Кому і коли проводити періодичний психіатричний огляд

У які строки та кому проводити періодичний психіатричний огляд, визначає Перелік категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду, затверджений Наказом № 139.

Мета огляду — установити, чи придатна особа виконувати окремі види діяльності з особливими вимогами до стану її психічного здоров’я.

Виплати працівникам ЗОЗ

Що передбачає психіатричний огляд

Щоб пройти огляд, особа має подати документи, що посвідчують особу.

Психіатричний огляд передбачає:

  • власне огляд, який лікар проводить відповідно до статті 11 Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22.02.2000 № № 1489-III
  • лабораторне визначення
    • у крові — карбогідрат-дефіцитного трансферину методом капілярного електрофорезу
    • у сечі — наркотичних засобів і психотропних речовин.

Якщо немає технічної можливості провести лабораторне визначення в крові карбогідрат-дефіцитного трансферину методом капілярного електрофорезу, можна проводити лабораторне дослідження активності гамма-глутамілтрансферази сироватки крові. Такий дозвіл чинний упродовж періоду дії воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення або скасування.

Лабораторне тестування сечі на наявність в організмі наркотичних засобів і психотропних речовин має включати дослідження на наявність чи відсутність:

  • опіоїдів;
  • канабіоїдів;
  • седативних чи снодійних засобів;
  • кокаїну;
  • галюциногенів;
  • психостимуляторів.

Під час огляду лікар-психіатр зобов’язаний розглянути наявні відомості про звернення особи по психіатричну допомогу до закладів з надання психіатричної допомоги.

Якщо особа не погоджується з результатами психіатричного огляду, вона може пройти додаткове обстеження амбулаторно або в умовах стаціонару. За результатами додаткового обстеження рішення ухвалює комісія лікарів-психіатрів.

Олег Юдін адвокат, голова Ради захисту прав лікарів
Ви впевнені, що відмова від лікування, яку написав пацієнт, убезпечить від відповідальності за її наслідки? Застосуйте поради юриста й без помилок зафіксуєте відмову

Періодичний психіатричний огляд: як задокументувати

За результатами огляду оформте Протокол про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин № ____ (ф. № 100-1/о).

Після огляду видайте особі Довідку про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин № ____» (ф. № 100-2/о).

Довідку зареєструйте в Журналі реєстрації виданих Довідок про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин (ф. № 100-3/о).

Усі ці форми затвердив Наказ № 651.

Первинну медичну документацію щодо відповідних відомостей про проведення періодичного психіатричного огляду, зокрема й щодо вживання психоактивних речовин, уносьте в Реєстр медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я. Якщо немає технічної можливості внести відомості до Реєстру, зробіть це, щойно вона з’явиться.

Увага! Строк дії довідки за формою № 100-2/о — один рік із дати проведення огляду.

На вимогу особи, яка пройшла огляд, протягом строку дії виданої їй довідки за формою № 100-2/о видавайте нову довідку з позначкою «дублікат».

Порядок проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, затверджений наказом МОЗ від18.04.2022 № 651 (далі — Наказ № 651).


зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді