Гігієнічні вимоги до працівників ЦСВ: основні правила

Працівники стерилізаційного відділення взаємодіють в своїй роботі і з дезінфектантами, що мають агресивний вплив на людський організм, і з інфекціями. Тому на рівні медзакладу розробіть гігієнічні вимоги до персоналу стерилізаційних та своєчасно контролюйте їх дотримання.

Кожний медичний працівник, який  залучений до дезінфекції, передстерилізаційної очистки інструментарію (надалі — ПСО) та обладнання, повинен використовувати засоби індивідуального захисту. Усі маніпуляції, пов’язані з обробкою інструментарію, проводять, використовуючи спорядження:

  • фартух з водонепроникного матеріалу;
  • гумові рукавички (побутові);
  • шапочка;
  • маска;
  • захисні окуляри (щиток);
  • взуття з вологостійкого матеріалу.

Захисні рукавички регулярно змінюють. Під час роботи їх періодично обробляють деззасобами.

Обличчя прикривають захисною маскою. В разі використання дезінфектантів, органи дихання необхідно захистити респіратором ( відповідно до інструкції виробника).

Гігієнічні вимоги до працівників ЦСВЧитайте: "Табель оснащення кабінету телемедицини

Для проведення хімічної стерилізації медичний персонал одягає стерильний одяг:

  • стерильний медичний халат;
  • шапочку чи косинку (волосся ретельно заправляють всередину);
  • взуття (має легко піддаватись стерилізації та не псуватись при цьому) чи бахіли;
  • захисна маска;
  • стерильні рукавички.

Персонал, котрий накриває стерильний столик, повинен бути одягненим у стерильний одяг (медичний халат, рукавички, маску). Стіл накривають стерильними простирадлами.

В певних зонах ЦСВ персонал може знаходитись в чистому захисному одязі, передбаченому для цієї зони. З цією метою на одязі роблять маркування в вигляді нашивки чи стрічки іншого кольору.

Зона ЦСВ

Колір маркування за одязі

Стерильна зона

Зелений

Чиста зона

Синій

Брудна зона

Червоний

Медичний персонал ЦСВ змінює свій робочий одяг щозміни. У випадку забруднення, його змінюють на чистий відразу. Повсякденний одяг зберігати (перевдягатись в нього) в приміщеннях ЦСВ заборонено.

Велике значення працівникам ЦСВ варто приділити чистоті рук. Нігті повинні бути коротко зрізаними та не покритими лаком (у тому числі й популярним нині гель-лаком). Використовувати накладні та нарощені нігті також заборонено. Перед обробкою рук варто зняти усі прикраси – обручки, браслети, годинники. Перед проведенням будь-яких маніпуляцій необхідно одягнути захисні гумові рукавички.

Гігієнічні вимоги до працівників ЦСВЧитайте: "Больничный лист: порядок заполнения, выдачи"

В певному місці ЦСВ необхідно розмістити аптечку для надання першої медичної допомоги під час можливих аварій в ході проведення дезінфекції, ПСО та власне стерилізації медичного інструментарію. Рекомендації щодо складу аптечки викладені в наказі МОЗ України № 875 від 11.10.2013 року «Про затвердження протоколів провізора (фармацевта)».

Щоб була можливість дотриматись антисептичних умов в стерильних зонах ЦСВ, весь технологічний процес стерилізації повинна забезпечувати мінімально необхідна кількість медичного персоналу.

Молодші спеціалісти з медичною освітою проводять:

  • прийом медичних виробів для стерилізації;
  • роботи, пов’язані з процесом стерилізації на різних його етапах (дезінфекція, ПСО, пакування матеріалу, стерилізація);
  • дезінфекція епідемічно важливих об’єктів.

Адміністрація медичного закладу повинна організувати  процес стерилізації відповідно до вимог нормативних документів. Кожний працівник, якого приймають на роботу в ЦСВ, повинен пройти інструктаж  щодо своїх робочих обов’язків. Усі функції кожного працівника ЦСВ прописують у відповідних посадових інструкціях. На кожний вид роботи розробляють окрему інструкцію з охорони праці. З кожною інструкцією працівник має ознайомитись та поставити під документом підпис.

Гігієнічні вимоги до працівників ЦСВЧитайте: "История болезни — как заполнять"

При прийомі на роботу та надалі періодично усі працівники ЦСВ проходять інструктажі з питань:

  • охорони праці;
  • надання першої медичної допомоги постраждалим в результаті нещасних випадків;
  • правил поведінки в  аварійних ситуаціях, пожежі, за стихійного лиха.

Надалі усі працівники повинні проходити повторні інструктажі залежно від робіт, в яких вони задіяні:

  • один раз на шість місяців – усі працівники ЦСВ;
  • один раз на три місяці – працівники ЦСВ, котрі задіяні на роботах з підвищеною небезпекою.

Усі працівники, котрі працюють на роботах з підвищеною небезпекою (наприклад, з посудинами, котрі працюють під тиском), повинні проходити щорічне спеціальне навчання з охорони праці та в подальшому здати відповідний залік. Таку норму містить наказ Держнаглядохоронпраці України № 15 від 26.01.2005 року.

Співробітників (у тому числі й посадових осіб), котрі не пройшли навчання, інструктажі та перевірку знань з питань охорони праці, до роботи не допускають.

Відвідувачів (працівників сервісних служб, співробітників державних контролюючих органів) та працівників, котрі не пройшли відповідний інструктаж та не мають необхідного захисного одягу, не допустять у зони, де проводять стерилізацію медичних виробів та зберігають стерильний матеріал.

Крім того, адміністрація повинна забезпечити режим, при якому своєчасно будуть виявляти працівників з гнійно-запальними захворюваннями шкіри рук та бактеріоносіїв Staphylococcus aureus. У випадку, якщо при обстеженні у співробітників виявили резистентний штам S. aureus (MRSA), їм призначають курс антимікробних засобів. Призначають працівникові антимікробні препарати зі списку тих, до яких чутливі мікроорганізми.

Працівники ЦСВ одягають захисний одяг іншого кольору (позначеного кольоровим маркуванням) залежно від зони відділення, в якому перебувають:

  • зелений – для стерильної зони;
  • синій – для чистої зони;
  • червоний – для брудної зони.

Гігієнічні вимоги до працівників ЦСВЧитайте: "Медична документація в приватному медзакладі"

Адміністрація розробляє інструкції та ряд інших інформаційно-методичних матеріалів про  очищення обладнання та використання його в процесі стерилізації медичних виробів.  

В них описують:

  • основні завдання осіб, відповідальних за очищення обладнання;
  • графіки очищення та  дезінфекційної обробки обладнання (якщо в тому є потреба);
  • методи та матеріали, якими проводять очищення обладнання (також і розведення мийних засобів);
  • правила та порядок розбирання та збирання кожної одиниці обладнання, щоб забезпечити можливість належного його очищення;
  • правила запобігання контамінації чистого обладнання перед його використанням;
  • максимальний проміжок часу, який має пройти між завершенням роботи з обладнанням та його очищенням (якщо у тому є потреба).

Усі працівники ЦСВ проходять профілактичні медичні огляди відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України № 559 від 23.05.2001 року:

  • попередній (перед прийомом на роботу);
  • періодичний (один раз на рік);
  • позачерговий (за епідеміологічної потреби).

Працівників ЦСВ та відвідувачів (співробітників сервісних служб, співробітників контролюючих органів), котрі не пройшли інструктаж з питань дотримання режиму роботи у виробничих приміщеннях ЦСВ та не мають захисного одягу, не допускають у зони, в яких проводять стерилізацію медичних виробів та зберігають стерильний матеріал.

Адміністрація медичного закладу повинна забезпечити режим, при якому своєчасно будуть виявляти працівників з гнійно-запальними захворюваннями шкіри рук та бактеріоносіїв Staphylococcus aureus. У випадку, якщо при обстеженні у співробітників виявили резистентний штам S. aureus (MRSA), їм призначають курс антимікробних засобів. Призначають працівникові антимікробні препарати зі списку тих, до яких чутливі мікроорганізми.

Гігієнічні вимоги до працівників ЦСВЧитайте: "Электронная медицинская документация: как вести

Медичний персонал ЦСВ, котрий має ознаки інфекційних захворювань чи відкриті ушкодження шкіри, є безсимптомним носієм інфекційних захворювань (виявлений в ході проведення медичного огляду), відстороняють від роботи. Якщо виникає потреба, такі працівники повинні пройти курс відповідного лікування.

Медичні працівники, інфіковані штамами S. Aureus (виявлені в посівах з рук та носа) чи стрептококами групи А, можуть бути допущені до роботи тільки в брудній зоні ЦСВ.

В приміщеннях ЦСВ, де проходить технологічний процес стерилізації, заборонено зберігати та вживати:

  • продукти харчування;
  • тютюнові вироби;
  • напої;
  • особисті лікарські препарати.

Про все, що може стати причиною забруднення (контамінації) мікроорганізмами медичних виробів чи причиною інфікування медичного персоналу, необхідно негайно повідомити завідувача стерилізаційного відділення та (чи) старшу медичну сестру відділення.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді