Адміністративна відповідальність медпрацівників за незаконну медичну практику

Читайте, в яких випадках настає адміністративна відповідальність щодо тих медпрацівників, які надають медичні послуги без ліцензії.

За здійснення виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, без ліцензії або здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням ліцензійних умов посадові особи суб’єктів господарювання несуть адміністративну відповідальність, передбачену Кодексом України про адміністративні правопорушення.

У статті 20 Закону про ліцензуванняйдеться про відповідальність, передбачену статтею 164 КпАП. Згідно з цією статтею господарська діяльність без державної реєстрації як суб’єкта господарювання (а деякі приватно-практикуючі медичні працівники взагалі не реєструються як підприємці) або без ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до Закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням ліцензійних умов ліцензування, без отримання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди), тягне за собою штраф від однієї тисячі (17 000 грн) до двох тисяч (34 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо штраф видався вам не таким уже й великим, не забувайте, що окрім штрафу до такого суб’єкта господарювання часто застосовують конфіскацію знарядь виробництва (медичного обладнання, яке суб’єкт використовував під час діяльності), продукції та коштів, які були отримані під час здійснення правопорушення.

Адміністративна відповідальність медпрацівників за незаконну медичну практикуЧитайте: "Атестація медичних працівників: 10 найпопулярніших статей

Рішення про адміністративне стягнення ухвалює суд, а от виявляти такі випадки, а відповідно, і складати протоколи про адміністративні правопорушення може і поліція, і фіскальні органи.

Фіскальні органи мають і додаткові повноваження в цій сфері. Контролюючі органи Державної податкової служби здійснюють контроль за наявністю ліцензій на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону (ст. 191.1.4, 20.1.10. Податкового кодексу). У тому числі вони мають право подавати до судів позови до фізичних осіб — підприємців, підприємств, установ та організацій про визнання укладених угод при здійсненні діяльності, що підлягає ліцензуванню, без ліцензії недійсними i стягнення в дохід держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а також застосовувати адміністративний арешт активів (пп. 94.2.4 Податкового кодексу).

Адміністративна відповідальність медпрацівників за незаконну медичну практикуЧитайте: "Права врачей: законодательство" 

Адміністративне стягнення може бути накладене не пізніше як через два місяці з дня вчинення правопорушення (проступку), а за триваючого правопорушення — не пізніше, ніж через два місяці з дня, коли його виявили (ст. 38 КпАП).

Медична практика є триваючим правопорушенням з погляду законодавства, тому термін у два місяці мало чим може допомогти. Однак якщо суб’єкт господарської діяльності працював без ліцензії, дивом не потрапивши в поле зору контролюючих органів, а потім отримав усі дозвільні документи і вже тривалий час працює законно, то правомірність адміністративного стягнення можна оскаржувати в суді. А отже, приводити свою діяльність у відповідність до вимог законодавства ніколи не пізно.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді