Посметрне донорство в Україні: Уряд затвердив порядок взаємодії між центрами трансплантації та поліцією

Кабмін прийняв постанову, що регулює деякі питання посмертного донорства в Україні

донорство

9 червня КМУ прийняв постанову № 580 "Про затвердження Порядку взаємодії у сфері посмертного донорства суб’єктів національної системи трансплантації, структурних підрозділів і органів Національної поліції". Відповідно до затвердженого Порядку, у випадку ризику суттєвого погіршення стану реципієнта та/або вилученого донорського органу поліція на безоплатній основі долучатиметься до супроводу автомобілів із командами трансплантологів.

Юридичний супровід роботи медзакладу: прораховуємо ризики

Залучення Національної поліції до логістики має позитивно вплинути на час доставлення пацієнта, який потребує пересадки, до лікарні, де проводитиметься операція з трансплантації, а також на час доставлення органів для трансплатнації. Адже в цьому питанні цінна кожна хвилина.

Крім того, у Порядку зазначено:

"У разі підозри на насильницьку смерть потенційного донора заклад охорони здоров’я, у якому було діагностовано смерть мозку, негайно повідомляє органам та підрозділам Національної поліції за телефоном екстреного виклику (102) про випадок установлення факту смерті та надає копію акта про констатацію смерті мозку людини/акта про констатацію смерті мозку дитини за формою, визначеною МОЗ, уповноваженому працівнику органів та підрозділів Національної поліції, який виїхав для огляду".

Таким чином регулюється механізм взаємодії ЗОЗ, в якому людині діагностували смерть головного мозку, та органів правопорядку. 

Судово-медичний експерт може заперечувати проти вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа. Відповідно до прийнятого Урядом Порядку, підставами для цього є:

  • діагностовані прижиттєво фізичні або хімічні ушкодження органів/тканин, які планується вилучити;
  • підозра на інтоксикацію сполуками, що елімінуються з організму людини печінкою (для вилучення печінки);
  • підозра на інтоксикацію сполуками, що елімінуються з організму людини нирками (для вилучення нирок).

Раніше стало відомо, що Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт щодо верифікації відомостей про пацієнтів.

За матеріалами КМУ

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5916

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді