Уряд затвердив зміни, необхідні для розвитку медицини катастроф в Україні за світовими стандартами

Кабмін ухвалив постанову, яка сприятиме розвитку медицини катастроф в нашій країні. Про це повідомило МОЗ

Уряд затвердив зміни, необхідні для розвитку медицини катастроф в Україні за світовими стандартами

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Деякі питання виконання функцій медицини катастроф», яка визначає пріоритети розвитку служб медицини катастроф в умовах війни. Подробиці розповіли в МОЗ.

ТЕСТ ⭐ Серцево-легенева реанімація

Документ чітко визначає розподіл функціонування і взаємодії всіх ланок медицини катастроф, що дає нові можливості для змін і удосконалення роботи у воєнний час та у випадку надзвичайних ситуацій.

Постанова передбачає, що служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф відтепер на національному рівні координуватимуться МОЗ, а на регіональному регіональними центрами екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко наголосив:

«Ми отримали дуже важливий документ, який дасть нашим командам медицини катастроф підґрунтя для подальшого розвитку відповідно до найсучасніших стандартів та враховуючи надскладні виклики повномасштабної війни. Впевнений, що такі зміни дозволять героїчним медикам працювати ще ефективніше та рятувати ще більше людських життів».

Постанова також описує нове поняття «команди медицини катастроф» відповідно до міжнародної класифікації ВООЗ. Команди медицини катастроф поділятимуться на три типи:

  • мобільні команди І типу надаватимуть медичну допомогу постраждалим на місці події та евакуйовуватимуть до медзакладів;
  • мобільні команди ІІ типу надаватимуть медичну допомогу за місцем проживання або перебування постраждалих;
  • мобільні команди ІІІ типу зможуть надавати меддопомогу постраждалим за місцем перебування, використовуючи намети або стаціонарні будівлі. 

Ці зміни дозволять в залежності від складності випадку одразу залучати мобільну бригаду потрібного типу. Усі додаткові ресурси, потрібні для розвитку служби медицини катастроф у 2023 та наступних роках, планується покрити коштом міжнародних організацій, у тому числі ВООЗ.

Раніше МОЗ розробило сім правил профілактики інфекцій на підтоплених територіях.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді