Яку причину інвалідності встановити цивільній особі, постраждалій від війни: роз'яснення МОЗ

Цивільні українці, які постраждали під час повномасштабної війни, мають право на встановлення двох причин інвалідності. Про це розповіло МОЗ

МСЕК

Цивільна особа, яка постраждала під час повномасштабної війни від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння, має право на встановлення двох причин інвалідності і вибирає одну із них:

  • або «особа з інвалідністю внаслідок війни»,
  • або «постраждалий внаслідок дії вибухонебезпечних предметів».

Як ЛКК встановлюють інвалідність дітям

На початку 2023 року Верховна Рада внесла відповідні зміни до статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-XII. Нові норми діють з 5 лютого 2023 року (Закон України від 12.01.2023 № 2864).

Медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) можуть встановлювати причину «особа з інвалідністю внаслідок війни» на підставі висновку міжвідомчої комісії, яка працює при Мінветеранів. Положення про діяльність міжвідомчої комісії, перелік документів, період засідання розміщені на сайті Мінветеранів.

Окрім того, цивільні особи, які постраждали внаслідок дії вибухонебезпечних предметів, мають право на отримання інвалідності як «постраждалі внаслідок дії вибухонебезпечних предметів» відповідно до Закону України «Про протимінну діяльність в Україні» від 06.12.2018 № 2642-VIII (далі — Закон про протимінну діяльність). Цю причину інвалідності встановлюють МСЕК на підставі витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань про відкриття кримінального провадження стосовно факту одержання постраждалою особою поранення чи інших ушкоджень здоров’я від вибухонебезпечних предметів.

Перелік вибухонебезпечних предметів визначений у статті 1 Закону про протимінну діяльність. Підтримка постраждалих осіб передбачає надання медичної, психологічної, професійної та соціальної допомоги з метою зменшення наслідків ушкоджень, спричинених вибухонебезпечними предметами (ст. 10 Закону про протимінну діяльність).

Закон про протимінну діяльність передбачає виплату постраждалим особам:

Раніше Кабмін затвердив план заходів щодо реформування МСЕК в Україні.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Епікриз: оформлення, види

Які види епікризів існують? Які дані вказувати в різних видах епікризу? Хто цю інформацію вносить? Як правильно характеризувати стан пацієнта на різних етапах лікування? Читайте про це у статті
89281

Кесарів розтин: протокол лікування

Надавайте первинну, вторинну на третинну медичну допомогу при кесаревому розтині, керуючись затвердженим МОЗ уніфікованим клінічним протоколом
32638

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді