Чи має право директор КНП відкрити ФОП

2852

Запитання

Чи може директор КНП здійснювати підприємницьку діяльність як фізична особа — підприємець за КВЕД 70.22 і бути платником єдиного податку третьої групи?

Відповідь

Відповідає на це запитання адвокат, Вячеслав Остапович.

Як зробити ЗОЗ клієнтоорієнтованим — тренінг

Так, може, але врахуйте всі умови та ризики.

Хто визначає повноваження керівника КНП

Згідно із чиним законодавством, за організаційно-правовою формою заклади охорони здоровʼя комунальної власності можуть утворюватися та функціонувати як комунальні некомерційні підприємства (КНП) або комунальні установи (ч. 14 ст. 16 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоровʼя» від 19.11.1992 № 2801-XII; далі — Основи).

Правовий статус КНП визначає, зокрема, Господарський кодекс України (ГК).

NB! Підприємство — самостійний субʼєкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими субʼєктами для задоволення суспільних та особистих потреб через систематичне здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому ГК та іншими законами (ч. 1 ст. 62 ГК).

Залежно від форм власності, передбачених законом, в Україні можуть діяти різні види підприємств. Так, на основі комунальної власності територіальної громади діє комунальне підприємство.

Некомерційне господарювання — це самостійна систематична господарська діяльність, яку здійснюють субʼєкти господарювання, спрямована на досягнення економічних, соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку (ч. 1 ст. 52 ГК).

Комунальне унітарне підприємство утворює компетентний орган місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності. Воно входить до сфери його управління. Майно комунального унітарного підприємства перебуває в комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство) (ч. 13 ст. 78 ГК).

Керівника комунального унітарного підприємства призначає (обирає) орган, до сфери управління якого належить підприємство, або наглядова рада цього підприємства, у разі її утворення. Керівник підзвітний органу, який його призначив чи обрав (ч. 3 ст. 78 ГК).

Аналогічно Основи передбачають, що керівників державних і комунальних закладів охорони здоровʼя призначає на посаду уповноважений виконавчий орган управління власника ЗОЗ на конкурсній основі. У результаті з керівником укладають контракт на строк від трьох до пʼяти років. Порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального ЗОЗ, порядок укладання контракту з ним, а також типову форму такого контракту затверджує КМУ (ч. 9 ст. 16).

Постановою від 21.08.2019 № 792 КМУ затвердив:

  • Порядокукладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоровʼя;
  • Типову форму контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоровʼя, що діє в організаційно-правовій формі казенного або комунального некомерційного підприємства.

Чи діють обмеження на підприємницьку діяльність керівника КНП

Конституція України визначає, що кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Але закон передбачає обмеження для підприємницької діяльності депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування (ч. 1—2 ст. 42 Конституції України; далі — Конституція).

NB! Підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, яку субʼєкти господарювання (підприємці) здійснюють із метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (ч. 1 ст. 42 ГК).

Органам державної влади та органам місцевого самоврядування заборонено провадити підприємницьку діяльність. Натомість підприємницька діяльність посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування обмежується законом у випадках, передбачених частиною другою статті 64 Конституції.

Підприємництво в Україні здійснюється в будь-яких організаційних формах, передбачених законом, на вибір підприємця (ч. 1 ст. 45 ГК). Громадянин стає субʼєктом господарювання, якщо він займається підприємницькою діяльністю та зареєструвався як підприємець без статусу юридичної особи відповідно до статті 58 ГК (ч. 1 ст. 128 ГК).

NB! Право здійснювати підприємницьку діяльність, не заборонену законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Обмеження права фізичної особи на здійснення підприємницької діяльності встановлює Конституція та закон.

Фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови державної реєстрації в порядку, встановленому законом (ч. 1—2 ст. 50 Цивільного кодексу України; ЦК).

Своєю чергою, відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб — підприємців (ФОП) регулює Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

✅✅✅ Електронний лікарняний — 2023: як оформити

Як бачимо, чинне законодавство не встановлює обмежень і заборон для директора КНП провадити підприємницьку діяльність. У тому числі, якщо він обирає організаційну форму «фізична особа — підприємець».

Але врахуйте, що, згідно із ЦК, представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є. Виняток становить комерційне представництво, а також представництво щодо інших осіб, встановлених законом (ч. 3 ст. 238). Відтак директор КНП не може укладати договори між підприємством, яке очолює, та собою як ФОП.

Яких умов має дотримувати ФОП третьої групи

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлює Податковий кодекс України (ПК).

ФОП може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо він відповідає вимогам, встановленим главою 1 розділу XIV ПК, і реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.

Третю групу платників єдиного податку можуть обрати ФОП, які відповідають обом умовам:

  • не використовують працю найманих осіб або якщо кількість осіб, які перебувають із ними у трудових відносинах, не обмежена
  • протягом календарного року обсяг їхнього доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року

З огляду на те, що із 1 січня 2023 року мінімальна заробітна плата становить 6700 грн, обсяг доходу ФОП, який є платником єдиного податку третьої групи, протягом календарного року не повинен перевищувати 7 818 900 грн.

Які субʼєкти господарювання, включно з ФОП, не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи визначає пункт 291.5 статті 291 ПК. Норми враховують, зокрема, обрані види економічної діяльності.

✅✅✅Мобілізація медичних працівників: кого можуть призвати на військову службу та хто не підлягає мобілізації

Національний класифікатор України з ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» затверджений наказом Держпродспоживстандарту від 11.10.2010 № 457. Він діє з 1 січня 2012 року.

КВЕД 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування» охоплює надання консультаційних послуг, управлінської та організаційної підтримки компаніям та іншим організаціям із питань керування, корпоративного стратегічного й оперативного планування, визначення напрямів розвитку бізнесу, управління змінами, зниження собівартості та інших фінансових питань, маркетингових цілей і політики, кадрової політики, стратегії виплат компенсацій і пенсій, планування виробництва та контролю.

Надання комерційних послуг може включати консультування, управлінську й організаційну підтримку компаній і громадських організацій відносно:

  • проєктування методики бухгалтерського обліку та правил, програм ведення звітності, процедур контролю виконання кошторису
  • консультування та підтримки компаній і громадських організацій у сфері планування, організаційних заходів, забезпечення ефективності та контролю, інформації з питань управління тощо

Цей клас охоплює також діяльність арбітражних керуючих (роозпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів).

NB! Платником єдиного податку першої — третьої групи не можуть бути субʼєкти господарювання, які здійснюють діяльність з управління підприємствами за КВЕД 70.10 «Діяльність головних управлінь (хед-офісів)» (п. 291.5 ст. 291 ПК).

Отже, ФОП може здійснювати діяльність за КВЕД 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування» і бути платником єдиного податку третьої групи. Але для цього він має виконати дві умови:

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Договір про надання стоматологічних послуг: як оформити

Зазвичай взаємовідносини приватного стоматологічного закладу або ж стоматолога, що здійснює приватну практику, та пацієнта врегульовують шляхом укладання договору надання стоматологічних послуг. З'ясуйте, як укласти договір, та скачайте зразок договору про надання стоматологічних послуг
8522

Як залучити пацієнтів у медзаклад: 6 способів

Аби інформувати населення про медичні послуги, які надає ваш заклад, і заодно проводити профілактику захворювань, скористайтеся запропонованими заходами. Вони потребують мінімум ресурсів, зате можуть залучити до вашого закладу багато нових пацієнтів.
1316

Приватні медзаклади та НСЗУ: як взаємодіяти?

Первинну медичну допомогу пацієнтам можуть надавати не лише фахівці комунальних некомерційних підприємств (КНП), власниками яких є певні територіальні громади та фізичні особи-підприємці. Приватні медичні заклади, з моменту підписання договору з НСЗУ, також мають право надавати первинну меддопомогу в межах програми медичних гарантій.
1262

Медична допомога від ФОП – нові умови

Читайте вимоги законодавства до фізичної особи-підприємця, який збирається надавати медичні послуги в межах програми державних гарантій.
3385