Норми продуктів для передачі пацієнтам стаціонару

5694

Запитання

Яким нормативним документом регламентовано перелік продуктів, які пацієнт може приносити із собою у заклад або отримувати як передачу? Чи є вимоги до обсягу таких продуктів?

Відповідь

Відповідно до санітарно-гігієнічних вимог до буфетних відділень Са­нітарних правил устрою, обладнання та експлуатації лікарень, пологових будинків та інших лікувальних стаціонарів (СанПіН 5179-90 від 29.06.1990) у місцях прийому передач та у відділеннях мають бути вивішені списки дозволених (із зазначенням їх граничної кількості) і заборонених для передачі продуктів.

Щодня чергова медична сестра відділення має перевіряти дотримання правил і термінів зберігання харчових продуктів, які зберігаються в холодильних відділеннях, в тумбочках хворих.

Передачі для хворих мають передавати в целофанових пакетах із зазначенням прізвища, ім’я, по батькові хворого, дати передачі.

При виявленні харчових продуктів із терміном придатності, що збіг, або які зберігаються без целофанових пакетів (в холодильниках), без вказівки прізвища, ім’я, по батькові хворого, а також мають ознаки псування, їх потрібно вилучити у харчові відходи.

Норми продуктів для передачі пацієнтам стаціонаруЧитайте: "Атестаційна справа медичної сестри"

  

Про правила зберігання передач хворого потрібно проінформувати при надходженні у відділення.

Перелік продуктів і їх кількість, які приносить у заклад охорони здоров’я пацієнт або отримує як передачу, не регламентується нормативними документами.

Лікар має надати хворому рекомендації щодо адекватного за калорійністю і збалансованого харчування. Цим рекомендаціям має відповідати їжа, яку пацієнт споживає у лікарняній їдальні та додатково у палаті.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

НАССР у медзакладі: як впровадити

Читайте, з чого почати впровадження системи НАССР, як правильно це зробити, що вказати у програмах-передумовах, а також за що відповідають працівники та керівник закладу
5855

Лечебное питание: организация в ЛПУ

Организация лечебного питания требует участия медицинских сотрудников на каждом уровне управления. Читайте, как согласно законодательству планировать, контролировать организацию питания больных и кто отвечает за каждый шаг приготовления и подачи еды в лечебно-профилактическом учреждении
12529

Совет по лечебному питанию в ЛПУ – организация работы

Совет по лечебному питанию в ЛПУ – это консультативно-совещательный орган по вопросам организации питания в медучреждении. Читайте, какие функции выполняет совет, кто в него входит и как организовать его работу правильно.
1508

Документація сектору лікувального харчування

Перегляньте докладний перелік документів, які врегульовують діяльність секторів лікувального харчування у медичному закладі на законодавчому рівні, а також дізнайтеся, які саме локальні документи треба розробити, щоб організувати лікувальне харчування у медзакладі бездоганно.
4854