На посаду медсестри з дієтичного харчування може бути призначений медпрацівник з неповною або базовою вищою освітою, яка дає право випускникам працювати медсестрами чи акушерками. Та головне, дієсестра повинна отримати спеціалізацію з лікувального харчування. Згідно з законодавством, вимагати від дієтсестри конкретного стажу роботи роботодавці не повинні.
Дієтсестра функціонально підпорядкована лікарю-дієтологу. Проте бувають випадки, коли такої посади у штаті лікарні не передбачається. У такому разі дієтсестра відповідає за організацію дієтотерапії самотужки.
Читайте: "Лікувальне харчування – організація в медзакладі"
Узагальнити коло обов’язків дієтсестри можна так – контроль за обігом продуктів харчування та дотриманням санепідрежиму у медзакладі.
Обов’язки дієтсестри:
- знання законодавчої бази у медичній галузі та у сфері роботи медзакладів;
- знання власних прав та обов’язків, а також того, за що дієсестра відповідальна;
- володіння номенклатурою терапевтичних дієт, що призначаються за різних патологічних станів, знання особливостей технології страв дієтотерапії, норм вмісту харчових продуктів у стравах, знання особливостей умов зберігання та терміну придатності продуктів;
- перевірка отриманих продуктів харчування щодо якості та харчової цінності;
- щоденне створення меню-розкладки разом із завідувачем виробництвом під контролем лікаря-дієтолога;
- контроль за якістю готових страв щодо їх органолептичних якостей;
- контроль якості готових страв лабораторними методами;
- контроль за правильністю розподілу страв у структурних підрозділах, точність виконання призначень лікаря-дієтолога;
- знання правил асептики та антисептики, принципів організації санітарно-протиепідемічного та лікувально-охоронного режимів, контроль дотримання санітарно-гігієнічних вимог персоналом, що має доступ до продуктів харчування та страв;
- проведення занять щодо питаннь харчування з молодшими медпрацівниками та такими, що задіяні у сфері харчуваннями;
- оформлення меддокументації вчасно та відповідно до вимог;
- проінформованість щодо результатів проведення профілактичних медичних оглядів персоналу, що має доступ до продуктів та готових страв. Обмеження доступу до роботи працівників, які не пройшли профогляд, а також осіб, що мають ознаки гнійничкових, кишкових захворювань, ангіни та інших інфекційних захворювань;
- проходження курсів підвищення кваліфікації пщонайменше 1 раз на 5 років.