Прийом аналізів в амбулаторії

1402

Запитання

Центр первинної медичної допомоги передав лабораторні послуги на аутсорсинг. Якими нормативними документами щодо організації забору біологічних рідин для лабораторних досліджень в умовах амбулаторії керуватися в такому разі? Чи можна кров та сечу приймати в маніпуляційному кабінеті?

Відповідь

На це запитання в журналі «Управління закладом охорони здоров’я» відповідає лікар-інфекціоніст, Дануся Брезицька.

Як передати лабораторні дослідження на аутсорс


Забір організуйте в маніпуляційному кабінеті. Під час забору зразків біологічного матеріалу керуйтеся Методичними рекомендаціями «Порядок забору, транспортування та зберігання матеріалу для дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції», затвердженими наказом МОЗ від 30.07.2013 № 662. Цей документ містить, зокрема, загальні вимоги до підготовки пацієнта, забору біологічних рідин, які можна використати для інших методів дослідження.

Окремих нормативних документів для закладів первинної медичної допомоги немає. Натомість у медзакладі мають бути СОПи з визначеним порядком забору для кожної процедури.

✅✅✅ Нові правила інфекційного контролю в Україні

В амбулаторії загальної практики — сімейної медицини можна організувати окреме приміщення, де приймати біологічний матеріал від пацієнтів, як-от сечу чи мокротиння. Забір крові можна організувати в маніпуляційному кабінеті. Для цього кабінет має бути оснащений усім необхідним, включно з холодильником, де забрану кров зберігатимете до транспортування.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50112

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3436

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6726