Оформлення благодійної допомоги бюджетному ЗОЗ від фізичної особи

1549

Запитання

Як бюджетному ЗОЗ оформити отримання благодійної допомоги від фізичної особи?

Відповідь

Фізична особа хоче передати благодійну допомогу університетській клініці у вигляді переобладнання звичайного приміщення в соляну кімнату фізіотерапевтичного відділення. У рамках допомоги заплановано виконати ремонтні роботи, забезпечити будівельними матеріалами та меблями з обладнанням. Як це оформити? Які документи потрібні? Університетська клініка не реорганізувалася в КНП, а функціонує як бюджетний заклад. На це запитання відповідає в «Експертус Медзаклад» адвокат, Ірина Почерняк.

Медична документація ФАП

Правові засади здійснення благодійної діяльності в Україні визначає Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI (далі — Закон № 5073).

Так, Закон № 5073 тлумачить благодійну діяльність як добровільну особисту та/або майнову допомогу, котра не передбачає отримання прибутку, сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Благодійниками є дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи кілька видів благодійної діяльності.

Бенефіціаром вважається набувач благодійної допомоги. Ним може бути, як фізична особа, так і будь-яка юридична особа, неприбуткова організація або територіальна громада.

Відтак бенефіціаром благодійної допомоги може виступати будь-яка бюджетна установа, у тому числі й орган місцевого самоврядування (ОМС). Немає жодних перепон і для отримання допомоги від благодійника медичними закладами, які вже набули статусу комунального неприбуткового підприємства (КНП).

Безоплатну передачу благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення наперед обумовлених цілей благодійної діяльності Закон № 5073 визнає благодійною пожертвою (ст. 6).

Благодійну пожертву, бенефіціаром якої є юридична особа, можна надавати з однією чи кількома відкладальними або скасувальними обставинами, які не повинні суперечити законам України або порушувати права третіх осіб.

Зміна цілей та порядку використання благодійної пожертви можлива:

    • за згодою благодійника або його правонаступників
    • на підставі рішення суду
    • в інших випадках, визначених законом або правочином благодійника

NB! Благодійник або уповноважені ним особи мають право здійснювати контроль за цільовим використанням благодійної пожертви, у тому числі на користь третіх осіб

Переобладнання звичайного приміщення в соляну кімнату фізіотерапевтичного відділення з виконанням ремонтних робіт, забезпеченням будівельними матеріалами та меблями й обладнанням, є благодійною пожертвою у розумінні Закону № 5073. Тому медзаклад і благодійник можуть укласти договір пожертви.

Окрім Закону № 5073, вимоги до договору пожертви регулює стаття 729 і 730 Цивільного кодексу України (ЦК). Так, ЦК визначає, що пожертвою є дарування нерухомих та рухомих речей, зокрема грошей і цінних паперів, фізичним особам, юридичним особам, державі Україна, АР Крим, територіальній громаді, для досягнення ними певної, наперед обумовленої мети.

NB! Договір про пожертву вважається укладеним з моменту прийняття пожертви.

Згідно з ЦК, до договору пожертви застосовують положення про договір дарування, якщо інше не встановлено законом (ст. 729). Це означає, що слід дотримувати вимог щодо форми договору дарування, які визначені у статті 719 ЦК. Зокрема, договір дарування рухомих речей, які мають особливу цінність, укладають у письмовій формі.

Тож з огляду на предмет пожертви, рекомендуємо медзакладу і благодійнику укласти договір саме в письмовій формі. У ньому визначити:

  • конкретне призначення благодійної допомоги
  • порядок отримання (приймання-передачі) допомоги від благодійника
  • порядок її використання
  • порядок звітування щодо її використання

Не зайвим буде передбачити в договорі обов’язок благодійника надати документи, що підтверджують вартість матеріальних цінностей, які він передає як пожертву. А якщо йдеться про обладнання — товаросупровідну, експлуатаційну, гарантійну документацію. Такі положення допоможуть полегшити медзакладу оприбуткування допомоги та її подальше використання і обслуговування.

✅✅✅ Наказ про призначення страхових виплат: зразок

Коли визначатимете в договорі мету пожертви та звітування бенефіціара-медзакладу про її дотримання, зверніть увагу на положення Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженого постановою КМУ від 04.08.2000 № 1222 (далі — Порядок № 1222). Зокрема, Порядок № 1222 передбачає, що якщо благодійник не визначив конкретні цілі використання благодійного внеску, подальшу долю таких коштів вирішує керівник установи — бенефіціара допомоги. При цьому спрямовувати такі кошти слід відповідно до першочергових потреб, пов’язаних виключно з основною діяльністю установи (п. 2 Порядку № 1222).

Утім варто все-таки визначити ціль пожертви, щоб використовувати її за призначенням. Це допоможе запобігти переданню чи відчуженню пожертви або використанню її в інших, а не домовлених цілях.

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою