Відпустка з вагітності та пологів

4650
Автор
провідний консультант з питань охорони здоров'я

Запитання

Чи може працівниця піти у відпустку з вагітності та пологів пізніше, ніж на 30-му тижні?

Відповідь

Детальну відповідь на це запитання в «Експертус Медзаклад» консультант з питань охорони здоров'я, Анжела Абанкіна.

Базова медична документація ЗОЗ

Так, може. Відповідне роз’яснення надало Управління Держпраці у Рівненській області.

Працівниця має право самостійно прийняти рішення щодо дати виходу у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, яка може не співпадати із датою видачі листка непрацездатності.

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами це соціальною оплачуваною відпусткою. Підставою для її надання є медичний висновок (листок непрацездатності), який видає лікар за місцем спостереження за вагітною жінкою. Так унормовують стаття 179 Кодексу законів про працю України і стаття 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.

Медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується на період, який охоплює 70 к. дн. до пологів та 56 к. дн. після пологів. У разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів — 70 к. дн. після пологів. Разом, відповідно, 126 або 140 днів.

Медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується на 30-му тижні вагітності. Для жінок, які належать до I—III категорій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, — на 27 тижні після почутку вагітності тривалістю 180 к. Дн.:

  • 90 к. дн. — на період допологової тимчасової непрацездатності
  • 90 к. дн.— на період післяпологової тимчасової непрацездатності

Підстава — пункт 10 розділу ІІІ Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

Якщо вагітна працівниця хоче піти у відпустку пізніше, попросіть її написати заяву на ім’я страхувальника або уповноваженої ним особи. У тексті можна зазначити, наприклад:

«У зв’язку з тим, що я працюватиму під час відпустки з вагітності та пологів, прошу призначити допомогу з 01 травня 2023 р.».

У табелі позначайте робочими дні до дати початку відпустки, вказаної у заяві.

Страхувальник або уповноважена ним особа має призначити допомогу за фактичну кількість днів відпустки, наприклад, 100 к. дн.

Якщо жінка бажає вийти на роботу після пологів, але до завершення відпустки, вона муситиме повернути частину допомоги за період із дня виходу до закінчення післяпологової відпустки. Адже за цей період роботодавець уже нараховуватиме їй заробітну плату.

 

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
4977