Оклади директора, заступників директора і головбуха КНП

1695

Запитання

За якими нормами визначити оклади заступників директора і головбуха КНП? Чи обов’язково прив’язувати ці оклади до окладу директора?

Відповідь

Відповідає на це запитання експерт з трудового та податкового законодавства Світлана Лістрова.

Програма медичних гарантій — 2023

КНП має розробити власну сис­тему оплати праці. У ній — прописати порядок визначення посадових окладів усіх працівників, у т. ч. заступників директора і керівників структурних підрозділів. Це вимога частини другої статті 97 Кодексу законів про працю України (КЗпП).

УВАГА! Умови оплати праці працівників зак­ладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені наказом Мінпраці, МОЗ від 05.10.2005 № 308/519, не поширюються на КПН.

Систему оплати праці КНП визначає самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами. Якщо колективний договір не уклали, роботодавець мусить погодити сис­тему оплати праці з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інте­реси більшості працівників, а в разі його відсутності — з іншим упов­новаженим органом (ч. 2 ст. 97 КЗпП).

Чи ознайомлювати працівників із наказами про зміну посадового окладу

Із директором КНП після конкурсного відбору укладають конт­ракт. Умови встановлення посадового окладу директору КНП прописані в постанові КМУ від 19.05.1999 № 859 (далі — Постанова № 859), а саме:

  • розмір посадового окладу керівника встановлюють у кратності до мінімального посадового окладу (ставки) працівника основ­ної професії
  • розмір посадового окладу керівника зак­ладу охорони здоров’я не може перевищувати розмір середньої заробітної плати медичних працівників підприємства більш як на 60%

Встановлення посадових окладів керівникам КНП є компетенцією органів місцевого самоврядування, які укладають конт­ракти з ними. Тому оклад директора КНП може бути знижений з урахуванням вимог Постанови № 859.

УВАГА! Колдоговір чи положення про оплату праці не ­можуть визначати оклад директора КНП.

На відміну від директора КНП, посадові оклади його заступників і головного бухгалтера треба встановлювати саме в колдоговорі чи положенні про оплату праці. Отже, немає cенсу пов’язувати ці оклади із посадовим окладом директора, який визначає зас­нов­ник (орган місцевого самоврядування).

Теоретично такий зв’язок можливий за умови, що ви чітко прописали порядок визначення посадових окладів заступників директора і головбуха в колдоговорі чи положенні про оплату праці. Проте навіть за цих умов ви матимете проблеми з окладами в разі:

  • зменшення посадового окладу директора КНП відповідно до умов конт­ракту
  • виконання обов’язків директора КНП іншою особою до завершення конкурсного відбору та укладення конт­ракту.

За матеріалами «Експертус медзаклад»

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавки медпрацівникам в зоні бойових дій за Постановою № 928: розмір, умови виплати

На надбавки за постановою КМУ від 25.08.2023 № 928 мають право медпрацівники ЗОЗ у зоні можливих та активних бойових дій, що фінансуються з держбюджету. З'ясуйте умови та розмір виплат
3228