Чи можна зробити вибір лікаря пацієнтом платною послугою

516
Автор
адвокат, голова Ради захисту прав лікарів, Одеса

Запитання

Пацієнтка бажає народжувати з конкретним лікарем, але його зміна не припадає на день пологів. Чи можна зробити послугу з вибору лікаря платною? Що можна включити в калькуляцію, окрім заробітної плати? Чи достатньо для офіційного проведення такої платної послуги розрахункового чека?

Відповідь

На це запитання відповідає адвокат, Голова Ради захисту прав лікарів Юдін Олег.

Платні послуги в КНП: нові правила

Заклади охорони здоров’я державної та комунальної форм власності можуть надавати платно послуги з медичного обслуговування, які не покриває програма медгарантій, а також в інших випадках, перелік яких затверджує КМУ. Плату за такі послуги з медичного обслуговування ЗОЗ встановлюють самостійно (ч. 10 ст. 18 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992   № 2801-ХІІ; далі — Основи).

Утім частина третя статті 34 Основ передбачає, що пацієнт обирає лікуючого лікаря або його призначають пацієнту в установленому Основами порядку. Обов’язок лікуючого лікаря — своєчасне і кваліфіковане обстеження та лікування пацієнта. Пацієнт має право вимагати заміни лікаря.

До того ж кожен пацієнт, який досяг чотирнадцяти років і звернувся по медичну допомогу, має право на вільний вибір:

  • лікаря, якщо останній може запропонувати свої послуги
  • методів лікування відповідно до рекомендацій лікаря (ч. 1 ст. 38 Основ)

УВАГА! Кожен громадянин України має право на охорону здоров’я, що передбачає, серед іншого, вільний вибір лікаря (п. д ч. 1 ст. 6 Основ).

Отже, вибір лікаря — це гарантоване законом право, реалізація якого не може бути платною. Закон дозволяє встановлювати плату лише за певні види послуг із медичного обслуговування. Реалізація пацієнтом його законних прав на вибір лікаря не є такою послугою.

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5086