Як облікувати компенсацію витрат лікарів на участь у заходах БПР

93
Автор
керівник експертної групи «Експертус Головбух»

Запитання

Лікарі КНП навчаються на заходах безперервного професійного розвитку (БПР). Як показати в обліку відшкодування витрат, що отримуємо на підставі звіту до департаменту охорони здоров’я? Чи є ризики для неприбуткового статусу, якщо КНП перераховує компенсації на банківські рахунки лікарів?

Відповідь

Насамперед — про неприбуткові ризики. Податковий кодекс України (ПК) забороняє розподіляти доходи неприбуткового підприємства з-поміж працівників (крім оплати їхньої праці) і визначає, що ці кош­ти можна витратити лише на досягнення цілей і реалізацію діяльності, визначених в установчих документах. Тому статут КНП має передбачати напрям діяльності — фінансування БПР працівників. Лише тоді КНП зможе безпечно фінансувати заходи БПР. В іншому разі поставите під загрозу неприбутковий статус.

Зміни в БПР із 13.09.2024

Тепер — до обліку. Відшкодування витрат на БПР лікарям комунальних ЗОЗ передбачає Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров'я, затверджений постановою КМУ від 10.03.2023 № 216 (далі — Порядок № 216). Лікар має працювати в зак­ладі за основ­ним місцем роботи. Максимальна сума відшкодування — 2000 грн на лікаря (п. 3 Порядку № 216). Договори про відшкодування укладають між собою:

  • структурні підрозділи (департаменти охорони здоров’я; ДОЗ) і КНП;
  • КНП і лікарі (основ­ні працівники).

Лікар КНП бере участь у заході БПР за власний кошт. Щоб отримати відшкодування, надає роботодавцю:

  • оригінал документа про оплату участі в заході;
  • завірену в установленому порядку копію підтвердного документа про проходження нав­чання.

Заклад, своєю чергою, щомісяця подає ДОЗ:

  • звіт про кількість лікарів, які пройшли нав­чання на заходах БПР і потребують відшкодування витрат;
  • відомості про фактичні витрати кожного лікаря на нав­чання та суми, що підлягають відшкодуванню (п. 11 Порядку № 216).

МОЗ перераховує кош­ти ДОЗ, а ті розподіляють їх на банківські рахунки зак­ладів.

ЗОЗ зо­бо­в’я­заний перерахувати кош­ти на рахунок лікаря протягом п’яти днів із моменту отримання.

Анжела Абанкіна експерт з охорони здоров’я
Із 1 жовтня 2024 року набрали чинності зміни в обов’язкових профілактичних медичних оглядах працівників. З'ясуйте більше про організацію та фінансування медоглядів, види і періодичність, необхідні обстеження і дослідження. А також про підстави для недопуску до роботи

Кошти від ДОЗ є цільовими. КНП використовує їх для фінансування поточних витрат. Дохід від використання цільових коштів визнайте згідно з вимогами пунктів 16 та 17 НП(С)БО 15 «Дохід». На підставі документа про оплату нав­чання, копії документа, що підтверджує нарахування балів БПР, а також заяви лікаря щодо відшкодування витрат складіть бухгалтерську довідку (з обо­в’яз­ковими реквізитами первинного документа). На суму відшкодування збільште інші операційні витрати (п. 20 НП(С)БО 16 «Витрати»).

У бух­обліку виконайте записи:

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Д-т

К-т

Отримали компенсацію від ДОЗ на рахунок у банку

311 «Поточні рахунки в націо­нальній валюті»

482 «Кошти з бюджету та державних цільових фондів»

Збільшили витрати на суму компенсації лікарю

949 «Інші витрати операційної діяльності»

К-т 685 «Розрахунки з іншими кредиторами»/Працівник

Водночас визнали дохід від використання бюджетних коштів

482

718 «Дохід від безоплатно одержаних оборотних активів»

Перерахували кош­ти на особистий банківський рахунок лікаря

685/Працівник

311

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як побудувати культуру управління у медичному закладі, щоб досягати найкращих результатів

Питання ефективного управління персоналом ЗОЗ стоїть на першому місці в структурі управління. Тож читайте у статті про те, як враховувати внутрішні проблеми та обґрунтовувати вибір рішення відповідно до ситуації
3931

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
50691

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Національна сертифікація керівників закладів охорони здоров'я — 2025»

Після навчання ви успішно проходитимете перевірки держорганів, не матимете проблем із ліцензією, пацієнтами та працівниками вашого закладу
11021