Набрав чинності Порядок забору та тимчасового зберігання пуповинної (плацентарної) крові та/або плаценти

Затверджений Порядок регулює питання забору та тимчасового зберігання пуповинної (плацентарної) крові та/або плаценти в перинатальних центрах, пологових будинках, пологових відділеннях акредитованих багатопрофільних лікарень.

Сьогодні, 15 серпня 2014 року, набрав чинності Порядок забору та тимчасового зберігання пуповинної (плацентарної) крові та/або плаценти (далі — Порядок). Це регламентується Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10.07.2014 № 481.

Затверджений Порядок регулює питання забору та тимчасового зберігання пуповинної (плацентарної) крові (далі — ПК) та/або плаценти в перинатальних центрах, пологових будинках, пологових відділеннях акредитованих багатопрофільних лікарень (далі — акредитовані пологові стаціонари).

Визначено, що забір ПК та/або плаценти відбувається лише за наявності договору між породіллею та ліцензованою установою та може здійснюватись лише в акредитованих пологових стаціонарах за місцем пологів породіллі.

Безпосередньо до початку пологів має бути оформлена інформована згода вагітної на проведення забору пуповинної (плацентарної) крові та/або плаценти (форма № 096-1/о) (далі — інформована згода). Така інформована згода додатком до історії пологів.

Рішення щодо можливості забору ПК та/або плаценти після підписання інформованої згоди приймає лікар-акушер-гінеколог, відповідальний за ведення пологів вагітної, з урахуванням акушерської ситуації, перебігу пологів, оцінки стану її здоров’я та відсутності протипоказань.

Лікар-акушер-гінеколог має право прийняти рішення не проводити забір ПК та/або плаценти у випадках рятування життя породіллі та/або новонародженої дитини.

Також у Порядку розписано умови та послідовність процедури забору пуповинної (плацентарної) крові та/або плаценти, умови та послідовність процедури забору периферійної крові породіллі, а також умови тимчасового зберігання пуповинної (плацентарної) крові та/або плаценти в акушерському стаціонарі закладів охорони здоров’я.

Також документ доповнено:

  • Актом про фіксування відмови пацієнтки від проведення забору та тимчасового зберігання пуповинної (плацентарної) крові та/або плаценти в пологовому стаціонарі;
  • Інформованою згодою на проведення забору пуповинної (плацентарної) крові та/або плаценти та Інструкцією щодо її заповнення;
  • Супровідним талоном до зібраної пуповинної (плацентарної) крові та/або плаценти та Інструкцією щодо її заповнення;
  • Журналом реєстрації зібраної пуповинної (плацентарної) крові та/або плаценти та Інструкцією щодо її заповнення.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді