Особливості вживання фасованої (бутильованої) питної води

Вимоги до фасованої води нормуються Державними санітарними нормами і правилами. Питна вода призначена для потреб людини повинна відповідати наступним гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати благополучні органолептичні властивості і нешкідливий для людського організму хімічний склад

Фасована питна вода добувається з підземних та поверхневих джерел водопостачання. Транспортування води з місць водозаборів до місць виробництва питної води фасованої (пункти розливу у пляшки) здійснюється виключно трубопроводами. Для консервування питної води фасованої та із пунктів розливу можуть використовуватися такі елементи: диксид азоту, срібло, тощо. Фасована питна вода не повинна містити ароматизаторів та харчових речовин.

Текст етикетки для маркування та інша додаткова інформація відносно її походження та властивостей погоджуються з центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров’я.

На етикетці питної води відмічаються наступні пункти: «Вода питна», її назва, вид обробки(оброблена, необроблена (природна), штучно мінералізована, штучно фторована, штучно йодована, з оптимальним вмістом мінеральних речовин, газована (сильно, середньо або негазована); склад, фактичні значення показників фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води, умови зберігання, дата виготовлення і дата кінцевого терміну вживання, найменування, контактні дані виробника, місце виготовлення, вид вихідної води, місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання, номер і глибина свердловини, номер партії виробництва, назва нормативного документу, який визначає вимоги відносно якості питної води.

Забороняється фасувати питну воду на лініях розливу для безалкогольних та алкогольних напоїв. 

Питну воду фасовану можна вживати дітям з перших днів життя у тих випадках, якщо вона відповідає вищеперерахованим вимогам, не обробляється реагентами, не вміщує консервантів і не є штучно мінералізованою; фасується у скляну тару з позначенням на етикетці терміну її придатності та умов зберігання після відкриття пляшки згідно результатів державної санітарно-епідеміологічної експертизи цієї води.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді