Чи будуть застосовуватися санкції до Російської Федерації у фармацевтичній сфері?

У Міністерстві охорони здоров’я України відбувся круглий стіл на тему: «Санкції проти Російської Федерації: виклики чи перспективи для українського фармацевтичного ринку?»

У заході взяли участь заступник Міністра охорони здоров'я України Наталія ЛІСНЕВСЬКА, представники Громадської Ради при МОЗ України, Державної служби України з лікарських засобів, Державного експертного центру МОЗ України, Асоціації виробників інноваційних ліків «АПРАД» та головні позаштатні фахівці МОЗ України.

Під час зустрічі учасники обговорили можливість застосовування санкцій щодо виробників лікарських засобів Російської Федерації, наповнення національного ринку лікарськими засобами і критичним імпортом з РФ, а також розвиток українських фармацевтичних виробників та дистриб’юторів.

Наталя ЛІСНЕВСЬКА нагадала про розпорядження Кабінету Міністрів України «Про пропозиції щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів» від 11.09.2014 № 829-р та наголосила, що Україна має бути готовою до викликів.

«Ми повинні готуватися до того, що Росія буде запроваджувати торгівельні обмеження. Прем’єр-міністр України офіційно заявив, що як тільки Росія запровадить торгівельні обмеження до України, ми невідкладно запровадимо дзеркальні заходи. Сьогодні саме час, щоб обговорити це і почути поради від фахівців. Жодні зміни не повинні бути болісними для українців та національного ринку», — зауважила вона.

Також заступник Міністра додала, що експерти мають проаналізувати присутність на національному фармацевтичному ринку компаній із російським капіталом, адже МОЗ України не має права контролювати діяльність суб’єктів господарювання. Учасниками круглого столу було запропоновано створити на території України логістичні центри, де аптеки зможуть закуповувати медикаменти безпосередньо від виробника, що значно зменшить вартість лікарських засобів для громадян.

Директор Державного експертного центру МОЗ Олена НАГОРНА наголосила, що більшість лікарських засобів виробництва РФ мають вітчизняні та іноземні аналоги за складом діючих речовин та показаннями для медичного застосування. Лише 32 найменування не мають актуальних замінників.

За результатами обговорення, було вирішено створити експертну групу для проведення більш грунтовного аналізу ситуації, адаптації нормативної бази до світових вимог та розробки пропозицій для Кабінету Міністрів України.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді