В Україні планується створення реабілітаційних центрів для учасників АТО

Український державний медико-соціальний центр для ветеранів війни — один з ліпших у системі госпіталів. На думку заступника Міністра охорони здоров’я Василя ЛАЗОРИШИНЦЯ, саме тут має бути створена організаційно-методична база для розробки та вдосконалення загальнодержавної системи реабілітації учасників АТО

Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ зазначив, що Президент України затвердив зміни до ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-12. Згідно з ними, статус учасників бойових дій надається особам, які брали участь в АТО, отже мають право на медичну допомогу у госпіталях ветеранів війни. Це дозволить на практиці вдосконалити госпітальну базу та підготувати її до задоволення потреб військовослужбовців.

Також МОЗ України планує створити у госпіталях медико-психологічні відділення, адже попри наявність у штатному розкладі посад психологів, ця служба має бути суттєво підсилена. Як вважає Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ, першочерговими проблемами є не актуальна матеріально-технічна база, яка потребує оновлення, та  розпорошеність у підпорядкуванні закладів.

Альона ТЕРЕЩЕНКО, заступник директора Департаменту медичної допомоги МОЗ України, назвала основні напрямки медичної допомоги, які потребуватимуть під час реабілітації пацієнти:

  • хворі з ураженнями кінцівок;
  • спинальні хворі;
  • хворі з ураженням органів зору.

У наявній системі госпіталів із 29 закладів 18 мають хірургічні відділення, що дає можливість без додаткових вкладень надавати необхідну медичну допомогу. Крім того, оперативні офтальмологічні втручання проводяться у Вінницькому обласному, Одеському очному та Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни.

В усіх госпіталях України застосовуються фізіотерапевтичні методи лікування та лікувальна фізкультура.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді