МОЗ проведе держзакупівлю ліків на півмільярда гривень

На початку жовтня Прем’єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК поставив перед МОЗ завдання вирішити проблему закупівлі лікарських засобів за державні кошти протягом місяця. Відповідальним було призначено в. о. Міністра охорони здоров’я Василя ЛАЗОРИШИНЦЯ

На держзакупівлю ліків та виробів медичного призначення в 2014 році виділили 2,1 мільярди гривень. Сьогодні укладено договорів на 430 мільйонів гривень, на стадії затверження перебувають договори ще на 140 мільйонів гривень, підписано та оплачено — на 104 мільйонів гривень.

«Тобто, ми уже маємо змогу закуповувати ліки на 27,1% від загальної суми, виділеної на державні закупівлі. Це не ті 44 мільйони, які були ще тиждень назад. І це дасть змогу доставити ліки у лікарні через два-три тижні, — сказав Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ. Також він запевнив, що у процесі здійснення процедури закупівель на 870 мільйонів гривень. — Тобто у сумі це складає майже 1,4 мільярди гривень».

За словами в.о. Міністра охорони здоров’я України, за останні два дні прийняли рішення про оголошення торгів майже на 100 мільйонів гривень. Сюди також відносяться і медикаменті, які призначені для лікування ВІЛ/СНІД.

Відповідно до чинного законодавства будь-хто, навіть ті, хто не мають справи з галуззю охорони здоров’я, може подати скаргу в Антимонопольний комітет і, відповідно, заблокувати торги. За весь період масові скарги учасників конкурсних торгів, подані до Антимонопольного комітету України (31 скарга), заблокували торги на загальну суму понад 60% від річного плану закупівель МОЗ України. «Якщо ці процедури розблокувати, то це вже буде 1,9 мільярди гривень», — поінформував Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ.

До кінця строку, наданого Прем’єр-міністром України, залишилося 13 днів. Протягом цього часу МОЗ повинно 100% оголосити процедури і провести торги та закупівлі.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді