Майже половина жінок мають патології молочних залоз

Такий висновок оголосили організатори соціального проекту «Турбуйся про них!», що тривав протягом трьох останніх тижнів у київських школах

Близько 1000 освітянок столиці змогли безоплатно обстежитися на патології молочених залоз в рамках Всеукраїнського дня боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Організаторами проекту виступили фармацевтична компанія «Рош Україна» та Громадська Спілка «Міжнародний Клуб Лікарів та Фармацевтів». Проект пройшов у партнерстві з онкологічною клінікою «Інновація» за підтримки Міністерства охорони здоров’я України.

За словами керівника проекту Тетяни САВЧЕНКО, мета проекту, що розпочався восени 2013 року, — виявлення раку на ранніх стадіях. Це сприяє поліпшенню результатам лікування і збільшує шанси на виживання пацієнток, а також допомагає поінформувати жінок про основні методи профілактики онкопатології грудей та необхідність ранньої діагностики хвороби.

Найчастіше у жінок діагностували доброякісні новоутворення: кіста, мастопатія, фіброаденом. Кожна п’ята обстежувана мала не злоякісну патологію, однак було й зафіксовано дев’ять підозр на рак молочної залози.

На важливості регулярного обстеження та самодіагностики наголосила також і директор Департаменту медичної допомоги МОЗ України Світлана ХОТІНА. «В розвинених країнах світу 80–90% патологій грудної залози жінки виявляють самостійно. Прискіпливе ставлення до власного здоров’я, а також знання правильного самообстеження дозволяють вчасно попередити небезпечні, а іноді й смертельні захворювання», — зауважила вона.

Україна забезпечена необхідним технічним обладнанням у достатній кількості для якісної діагностики та успішного лікування раку молочної залози на ранніх стадіях. Значна роль приділяється вмінням жінки самостійно себе обстежити та виявити патології. «Рак на ранніх етапах протікає безсимптомно або проявляє себе слабо. Тому жінкам рекомендовано щомісяця проводити самообстеження молочних залоз на наявність в них будь-яких змін: розміру, форми або контуру; появи ущільнень розміром з горошину чи більше; змін шкірних покривів молочної залози або соска (брижі, зморшкувата шкіра, лущення або запалення); почервоніння шкірних покривів молочної залози або соска; збільшення лімфатичних вузлів», — доповів завідувач хірургічного відділення Київського міського клінічного онкологічного центру Микола АНІКУСЬКО

Також він зазначив, що кожній жінці необхідно раз на рік проходити обстеження у мамолога, а починаючи з 40 років — огляд мамолога, мамографію та УЗД малочних залоз. Задля профілактики лікар рекомендує жінкам правильно харчуватися, не зловживати алкоголем та займатися спортом. Окрім того, правильно підбирати собі спідню білизну та звернути увагу на грудне вигодовування.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді