Верховна Рада в першому читанні прийняла закон про самоврядування у сфері охорони здоров’я

Законопроєкт передбачає формування п’яти палат — організацій професійного самоврядування

Верховна Рада в першому читанні прийняла закон про самоврядування у сфері охорони здоров’я

На засіданні 6 червня 2024 року ВРУ прийняла в першому читанні проєкт Закону «Про самоврядування у сфері охорони здоров’я в Україні» від 25.12.2023 № 10372 (далі Законопроєкт). Документ ініційований МОЗ і має дати змогу закріпити на законодавчому рівні статус самоврядних організацій. Також Законопроєкт покликаний створити правові підстави для делегування медпрацівникам, об’єднаним у самоврядні організації, окремих функцій, які нині здійснюють органи державної влади.

Прийняття Законопроєкту також повинно створити можливості для розвитку, правового і соціального захисту професійної спільноти та надасть її представникам реальні важелі впливу на формування політики, управління сферою охорони здоров’я та вектори її розвитку. Законопроєкт передбачає формування п’яти палат (організацій професійного самоврядування):

  • лікарів сімейної медицини;
  • лікарів-спеціалістів;
  • стоматологів;
  • сестер медичних/братів медичних;
  • фармацевтів. 

Створення самоврядування — це тривалий процес. Спершу до нього долучаться професійні групи, що найбільш до цього готові, — стоматологи та фармацевти. Всі інші фахівці доєднаються лише після утворення та пілотування перших двох палат.

Особистий бренд лікаря: 9 відповідей на запитання

Модель медичного самоврядування в Україні була розроблена з урахуванням міжнародного досвіду, зокрема країн ЄС: Польщі, Бельгії, Німеччини, Чехії. Її впровадження у сфері охорони здоров’я — важлива складова ефективної та стійкої системи, спрямованої на створення умов для належної медичної практики та захисту прав пацієнтів на безпечну і високоякісну медичну допомогу.

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді