СОПи у медзакладах стають обов'язковими — зміни до ліцензування медичної практики

Оновлені Ліцензійні умови прямо передбачають обов’язок закладів охорони здоров’я та реабілітаційних закладів мати затверджені в установленому законодавством порядку стандартні операційні процедури

Зміни в ліцензуванні медичної практики з 15.07.2024

Уряд постановою від 10.05.2024 № 536 укотре вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики. Нові норми наберуть чинності 15.07.2024. Серед змін — обов’язок ЗОЗ і реабілітаційних закладів мати стандартні операційні процедури (далі — СОПи). 

Чергові зміни до ліцензування медичної практики прямо передбачають обов’язок медзакладів мати затверджені в установленому законодавством порядку СОПи, зокрема щодо антимікробної терапії (пп. 1 п. 12 Ліцензійних умов у редакції Постанови № 536).

СОПи давно стали невід’ємною частиною задокументованої інформації системи управління якістю. Утім раніше ЗОЗ упорядковували СОПи насамперед, щоб пройти акредитацію. Адже Стандарти акредитації від 14.03.2011 № 142 передбачають нарахування балів за наявність і користування цими документами.

Заново питання про СОПи актуалізували зміни в інфекційному контролі, зокрема наказ МОЗ «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах / закладах надання соціальних послуг / соціального захисту населення» від 03.08.2021 № 1614.

Від 15.07.2024 СОПи будуть обов’язковою умовою отримання та провадження діяльності з медичної практики для ЗОЗ і реабілітаційних закладів.

Нагадаємо, з 02.06.2024 чинна оновлена форма Відомостей про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
65748

Ліцензія на провадження медичної практики в стоматології: які документи підготувати

Щоб провадити медичну практику в стоматології, спочатку отримайте ліцензію. Які документи підготувати для отримання ліцензії на медичну практику в стоматології, розповідаємо в статті
6199

Як повідомляти про зміни до ліцензії на медичну практику: вимоги МОЗ

Якщо медзаклад змінив найменування або засновника, розширює діяльність, закупив нове обладнання, то має повідомити про це орган ліцензування. Як внести зміни до ліцензії на медичну практику? Як оформити повідомлення? Куди і в який строк його слід надіслати? З’ясуємо далі
22592

Расширение медицинской лицензии

У медучреждения есть лицензия на медицинскую практику по сестринскому делу. Для работы с наркотиками нужно ввести в штат должность фельдшера, у которого есть право на такую деятельность. Противоречит ли это лицензионным условиям? Существует ли необходимость в прохождении фельдшером курсов сестринского дела? Нужно ли осуществлять расширение медицинской лицензии? Читайте комментарий юриста.
3150

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді