У січні в Україні зареєстрували 42 випадки нового субваріанту штаму коронавірусу «Омікрон» JN.1

Виокремити випадки субваріанту JN.1 в Україні, який називають «Дженні», вдалося методом секвенування у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України

коронавірус

Вперше субваріант COVID-19 JN.1 виявили у США у вересні 2023 року, після чого — в Індії, Китаї, Великій Британії. ВООЗ класифікувала «Дженні» як субваріант, який «представляє інтерес», через «його швидке поширення». 

ЗІЗ: як використовувати медичні маски й шапочки

У січні 2024 року 42 випадки «Дженні» зафіксували у 12 областях України: Житомирській, Івано-Франківській, Київській і місті Київ, Львівській, Одеській, Сумській, Хмельницькій, Волинській, Черкаській, Чернівецький, Рівненській і Чернігівській.

Серед 42 хворих 8 пацієнтів потребували госпіталізації до медзакладів, і лише одна людина мала два щеплення проти COVID-19.

ВООЗ зазначила, що ризик для населення від субваріанту JN.1 помірний, а вакцини, які використовуються у світі проти COVID-19, захищають від «Дженні». Тож вкотре закликала щепитися. МОЗ наголосило, що щеплення проти COVID-19 в Україні безоплатні та доступні у всіх областях. 

Раніше МОЗ повідомило, що мобільні бригади проводять щеплення проти COVID-19 у віддалених громадах.

За матеріалами МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
3138

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді