Заклади охорони здоров’я надаватимуть паліативну допомогу за новим порядком

МОЗ унесло зміни до порядку надання паліативної допомоги, зокрема змінило визначення загальної та спеціалізованої паліативної допомоги

Заклади охорони здоров’я надаватимуть паліативну допомогу за новим порядком

Наказом від 27.12.2023 № 2216 (далі — Наказ № 2216) МОЗ змінило порядок надання паліативної допомоги (далі — Порядок). Станом на 07.02.2024 Наказ № 2216 ще не набрав чинності, проте до змін вже варто готуватися.

На які нормативні акти звернути увагу у січні

Порядок передбачає, що загальну паліативну допомогу надають в амбулаторних умовах або за місцем перебування пацієнта сімейні лікарі, терапевти, педіатри та інші лікарі-спеціалісти, молодші спеціалісти з медичною освітою або в закладах охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу.

Натомість спеціалізовану паліативну допомогу надає мультидисциплінарна команда закладу охорони здоров’я, який надає спеціалізовану медичну допомогу, в стаціонарних умовах або за місцем перебування пацієнта.

Також МОЗ регламентувало, що паліативну допомогу із застосуванням телемедицини надають відповідно до Порядку надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини, реабілітаційної допомоги із застосуванням телереабілітації на період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, затвердженого наказом МОЗ від 17.09.2022 № 1695.

Раніше Верховна Рада України розширила коло закладів охорони здоров'я, які можуть бути отримувачами та набувачами гуманітарної допомоги.

За метеріалом журналу «Управління закладом охорони здоров'я»

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
49964

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3426

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6684

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді