Триває прийом заявок на навчання з польової епідеміології

Підготовка польових епідеміологів зміцнює потенціал систем епіднагляду на національному, регіональному та місцевому рівнях, наголосило МОЗ

Триває прийом заявок на навчання з польової епідеміології

Освітня міжнародна програма з польової епідеміології «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна» (далі — ІЕС) створена для українських фахівців та діє з 2018 року. Професійне навчання проходять епідеміологи, спеціалісти громадського здоров’я та працівники лабораторій. Програма з підготовки фахівців на просунутому рівні (Advanced) триває два роки. Також 2021 року була запущена програма тримісячного базового курсу (Frontline).

До 6 лютого триває прийом заявок для відбору кандидатів на навчання за освітньою програмою ІЕС у першій когорті резидентів проміжного рівня у 2024 році. 

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Навчання відбувається без відриву від основної роботи фахівців громадського здоров’я і на проміжному рівні триває 9 місяців. Щороку оголошують набір на навчання однієї когорти резидентів (до 20 осіб). За пʼять років 167 фахівців уже пройшли навчання за напрямами, ще 16 резидентів навчаються зараз. 

Резидентами ІЕС можуть стати епідеміологи, лікарі з гігієни, працівники лабораторій системи громадського здоров’я, лікарі ветеринарної медицини, фахівці Держпродспоживслужби та інших відомчих систем охорони здоров’я. Головним принципом інтервенційної епідеміології є застосування науково обґрунтованих даних. Фахівці використовують епідеміологічні навички для визначення проблем громадського здоров’я, вимірюють фактори ризику, а також розробляють та оцінюють програми, що сприяють покращенню здоров’я населення.

Програма підготовки з польової епідеміології діє в Україні за підтримки центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) з 2018 року. Це аналог американських та європейських програм підготовки з інтервенційної епідеміології. Вона передбачає практичне навчання із застосуванням науково обґрунтованих даних, проведення актуальних досліджень для громадського здоров’я та впровадження програм, спрямованих на покращення здоров’я населення.

Серед випускників та резидентів програми «Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна» фахівці з різних міністерств та відомств, зокрема МОЗ, Держпродспоживслужби, Міноборони, МВС Держприкордонслужби, медичних університетів.

Раніше стало відомо, що Уряд планує збільшити частку студентів-медиків, які навчатимуться державним коштом.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансування БПР медичних працівників — 2024

Як держава фінансуватиме безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я у 2024 році? Чи змінився розмір відшкодування з минулого року, і хто може на нього розраховувати? Читайте про це у статті
1534

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
31483

Атестація лікарів під час війни: актуальні зміни

Впродовж дії воєнного стану лікарі не проходять атестацію. Утім це не означає, що не треба підвищувати кваліфікацію і набирати бали БПР. Читайте у статті докладно про атестацію лікарів під час війни
204716

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді