Вийшов друком лютневий номер журналу «Довідник головної медичної сестри»

Шановні читачі! Вийшов друком лютневий номер (№ 2/2016) журналу «Довідник головної медичної сестри». Тема номера: «Робота з УФ-опромінювачами від А до Я». Пропонуємо ознайомитися з його змістом

«Нові нормативні акти у сфері охорони здоров’я». У журналі наведено перелік найактуальніших для медичних працівників законодавчих документів та їх аналіз у лаконічній формі. 

«Не забудьте зробити у лютому». Матеріал містить перелік важливих справ, які має зробити у лютому головна медична сестра. Кожне завдання містить посилання на відповідні норми чинних нормативно-правових актів. 

«Вимоги до роботи з ультрафіолетовими бактерицидними опромінювачами». Кожна головна медична сестра знає, як складно працювати, для ефективної організації роботи не вистачає законодавчої бази, офіційних роз’яснень тощо. Особливо це стосується використання у закладі УФ-опромінювачів. Адже до сьогодні не існує жодного нормативного документа, який врегульовує правила використання такого обладнання, методику розрахунку часу опромінення приміщень. Шляхи розв’язання проблеми пропонує представник Держсанепідслужби України. 

«Перевіряємо знання медичних сестер щодо використання УФ-опромінювачів». Неправильне використання УФ-опромінювачів не тільки зведе нанівець увесь бактерицидний ефект, а й може завдати шкоди здоров’ю пацієнтів та медичних працівників. Дізнайтеся, чи добре медичні сестри засвоїли матеріал про ультрафіолетове бактерицидне випромінювання та чи дотримуються на практиці рекомендацій Держасепідслужби України. 

«Картки-розкладки страв. Гарніри». Зберіть колекцію карток-розкладок страв від журналу «Довідник головної медичної сестри». Знаходьте набори карток «Супи», «Млинці з сиром», «Молочні каші», «Пюре», «Страви із птиці», «Страви із риби», «Страви із сиру», «Страви із яєць», «Страви овочеві» у цьому та наступних номерах. 

«Забезпечення медичних працівників спеціальним, санітарно-гігієнічним та форменим одягом». Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 № 65 установи та організації, які використовують кошти державного бюджету, мають припинити придбання форменого одягу. Чи поширюється дія постанови на санітарно-гігієнічний одяг, а саме медичні халати, шапочки тощо? 

«Приватний заклад не надав працівнику листок непрацездатності: дії керівника». Як діяти головній медичній сестрі та відділу кадрів у випадку, якщо молодший спеціаліст з медичною освітою перебуває на довготривалому стаціонарному лікуванні у зв’язку із психологічними проблемами (наркоманія) у приватному закладі, який не видає листків непрацездатності? 

«Отримання бланків листків непрацездатності приватними закладами охорони здоров’я». Право видавати листки непрацездатності віднедавна мають лікуючі лікарі закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності. Проте до кого має звернутися керівництво приватного закладу, щоб отримати бланки листків непрацездатності, і чи є ця процедура безкоштовною? Відповідь наведено в офіційному листі Міністерства охорони здоров’я України.

Покроковий алгоритм оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами». З листа до редакції: «У нашому закладі охорони здоров’я цього року мають піти у декретну відпустку аж п’ятеро медичних сестер. Як керівник медсестринського персоналу я хочу простежити за оформленням усіх необхідних паперів та розповісти підлеглим про їхні права. Надайте, будь ласка, консультацію кваліфікованого кадровика з цих питань». 

«Тривалість виплати допомоги по вагітності та пологах». Дізнайтеся, яка тривалість виплати допомоги по вагітності та пологах у тих чи тих випадках, передбачених законодавством. Матеріал має зручну форму пам’ятки з роз’ясненнями експерта. 

«Робота з різними формами лікарських засобів у педіатрії». Медичні сестри педіатричного відділення мають знати вимоги до введення у дитячий організм лікарських препаратів відповідно до їх форми випуску. Недотримання рекомендацій, визначених у лікарському рецепті та інструкції засобу, призведе до зниження ефективності лікування чи навіть до погіршення стану малюка. 

«Покроковий алгоритм закапування крапель в очі дитині раннього віку». Адаптуйте покроковий алгоритм до специфіки вашого закладу та сміливо використовуйте в роботі. Алгоритм можна використати при розробленні локальних стандартів медсестринських маніпуляцій. 

«Покроковий алгоритм закапування крапель у вухо дитині раннього віку». Адаптуйте покроковий алгоритм до специфіки вашого закладу та сміливо використовуйте в роботі. Алгоритм можна використати при розробленні локальних стандартів медсестринських маніпуляцій. 

«Покроковий алгоритм закапування крапель у ніс дитині раннього віку». Адаптуйте покроковий алгоритм до специфіки вашого закладу та сміливо використовуйте в роботі. Алгоритм можна використати при розробленні локальних стандартів медсестринських маніпуляцій.

 

ПЕРЕЛІК ЗРАЗКІВ ДОКУМЕНТІВ ТА ДОВІДКОВИХ МАТЕРІАЛІВ, НАВЕДЕНИХ У ЖУРНАЛІ

  • Групи лікарських форм       
  • Журнал обліку листків непрацездатності 
  • Картка-розкладка страв «Вермішель відварена»
  • Картка-розкладка страв «Каша манна заварна»   
  • Картка-розкладка страв «Рис відварений»           
  • Методичні рекомендації «Використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання для знезараження повітря в приміщеннях лікувально-профілактичних закладів, що надають допомогу хворим на туберкульоз»
  • Повідомлення голові комісії із соціального страхування про те, що за останні 12 місяців працівник має менше 6 місяців страхового стажу 
  • Покроковий алгоритм закапування крапель в очі дитині раннього віку          
  • Покроковий алгоритм закапування крапель у вухо дитині раннього віку       
  • Покроковий алгоритм закапування крапель у ніс дитині раннього віку          
  • Рекомендації щодо призначення дитині лікарських форм та їх прийому         
  • Тестові завдання «Використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання для знезараження повітря у закладі охорони здоров’я»         
  • Тривалість виплати допомоги по вагітності та пологах 
  • Шлях уведення та лікарська форма препаратів для дітей залежно від їхнього віку     

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді