Найпопулярніші запитання від медичних працівників. Вересень 2023 року

Редакція експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» обрала найпопулярніші запитання експертам за вересень 2023 року

Основні зміни в медичному законодавстві за вересень

Тема

Запитання

Відповідь

Лікування та діагностика

Де знайти чинні уніфіковані протоколи з невідкладної хірургії?

Усі чинні МОЗівські стандарти і протоколи ми зібрали в довіднику

Чи потрібно мати окремий дозвіл, щоб проводити психіатричні огляди? Чи має право проводити такі огляди приватний медзаклад лише з чинною ліцензією на медичну практику?

Попередній, періодичний та позачерговий психіатричні огляди, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, проводить лікар-психіатр у закладі з надання психіатричної допомоги будь-якої організаційно-правової форми або ФОП.

Умова — наявність ліцензії на медпрактику і забезпечення на її підставі медичного обслуговування населення, безпосередньо пов’язаного з наданням психіатричної допомоги. 

Докладна відповідь — за посиланням

Чи має право приватний медичний центр формувати МВТН і направляти пацієнтів на МСЕК?

Так, має. Адже медичну експертизу з тимчасової втрати працездатності громадян проводить лікар або комісія лікарів у ЗОЗ незалежно від форми власності, а також лікарі-ФОП. Порядок проведення медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності громадян визначає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я (ст. 69 Основ законодавства України про охорону здоров’я).

Щоб направили пацієнта на МСЕК, у закладі має працювати ЛКК 

Фінансування

Яким документом обґрунтувати власнику правомірність капітальних витрат КНП за рахунок місцевого бюджету, а не за кошти НСЗУ?

Основним джерелом фінансування КНП є кошти від НСЗУ. Але законодавство та договір із НСЗУ не забороняють отримувати кошти з інших джерел — надходжень від ОМС, фізичних і юридичних осіб, як-от:

  • кошти з місцевих бюджетів за програмами підтримки медичних закладів;
  • грошові надходження від надання платних послуг;
  • оплата від страхових компаній за надані медичні послуги;
  • грошові надходження від благодійних організацій.

КНП має право звернутися до власника по фінансову допомогу. Підстава — стаття 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 № 280/97-ВР.

Перегляньте, як КНП попросити власника про фінансову допомогу

Господарська діяльність

Чи має право ЦПМСД відкрити в амбулаторіях аптечні пункти другого типу без передачі приміщень в оренду?

Ні, адже це не відповідає меті діяльності ЦПМСД. Докладніше — у консультації

Як ЦПМСД розірвати договір оренди приміщення з багатопрофільною лікарнею?

Розривайте договір у такій самій формі, як укладали, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає зі звичаїв ділового обороту (ст. 654 Цивільного кодексу України).

На практиці сторони найчастіше укладають додаткову угоду про розірвання договору. У ній слід передбачити всі деталі розрахунків між сторонами у зв’язку з припиненням дії договору, їх порядок і строки. Докладніше — у консультації

Конфіденційна інформація

Чи має право пацієнт або його представник вимагати копію медичної картки стаціонарного хворого?

Законодавство не визначає обов’язку ЗОЗ надавати копію медичної картки або можливість її фотокопіювати. Проте норми законодавства забезпечують пацієнту або його уповноваженому представнику право отримати медичну документацію, зокрема копію медичної карти.

Перегляньте повну відповідь

ЗОЗ отримав адвокатський запит із вимогою надати медичну інформацію про пацієнта, який перебуває на обліку в лікаря-психіатра. Клієнт адвоката — сестра пацієнта, яка не є його опікуном. Як діяти?

Конфіденційність відомостей про стан психічного здоров’я особи та надання психіатричної допомоги гарантує стаття 6 Закону України «Про надання психіатричної допомоги» від 22.02.2020 № 1489-III.

Не надавайте інформацію, якщо пацієнт не є клієнтом адвоката

Управління кадрами та оплата праці

Медик працює в одному закладі за оновною посадою та за сумісництвом. Чи зберігати середній заробіток за двома посадами на час курсів підвищення кваліфікації?

Можливість зберігати середню заробітну плату за кожним місцем роботи працівнику, якого направили до закладу післядипломної освіти для підвищення кваліфікації, передбачає пункт 2 постанови КМУ «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 11.05.2011 № 524. Але ця гарантія обов’язкова лише для медичних та фармацевтичних працівників державних і комунальних установ. Медзаклад-КНП може розширити гарантії працівникам — слухачам курсів підвищення кваліфікації, передбачивши додаткові виплати в колективному договорі.

Як саме оплатити навчання на курсах лікарю, що працює за двома посадами — відповідає експерт

Чи можна виплачувати матеріальну допомогу лікарям, які працюють у ЗОЗ за сумісництвом?

Так, можна. На працівників, які працюють за сумісництвом, поширюються всі вимоги законодавства про працю. Отже, вони мають такі самі права й обов’язки, як працівники на основному місці роботи. Зокрема й право на матеріальну допомогу

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50084

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3436

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6722

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді