МОЗ оновило склад індивідуальної загальновійськової аптечки

Оновлення складу аптечки стане важливим кроком до покращення медичної допомоги військовим

МОЗ оновило склад індивідуальної загальновійськової аптечки

МОЗ ухвалило наказ «Про внесення зміни до Переліку лікарських засобів та медичних виробів, які повинні бути в складі аптечок медичних загальновійськових індивідуальних» від 14.08.2023 № 1459. Документ був зареєстрований у Мін’юсті 30 серпня, але ще не набрав чинності.

Вісім нових нормативних документів у вересні

Оновлення складу індивідуальної загальновійськової аптечки стане важливим кроком до покращення медичної допомоги військовим. Так, замість антибактеріального препарату ципрофлоксацину 500 мг в аптечці має бути моксифлоксацин 400 мг. Це засть змогу проводити профілактику інфекційних ускладнень поранень на догоспітальному етапі відповідно до Стандарту медичної допомоги «Профілактика інфекційних ускладнень бойових поранень антибактеріальними лікарськими засобами на догоспітальному етапі», затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2023 № 1004 (далі — Стандарт № 1004). 

Стандарт № 1004 передбачає, що за очікуваної затримки з наданням хірургічної допомоги на понад 3 години одноразово використовують моксифлоксацин 400 мг перорально. Але в інших випадках потрібно використовувати цефазолін 2 г або інші антибактеріальні препарати, передбачені цим Стандартом.

Перегляньте Перелік лікарських засобів та медичних виробів загальновійськової індивідуальної аптечки в чинній редакції.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50122

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3437

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6727

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді