Військовий облік не дорівнює мобілізації: МОЗ розповіло про зміни для жінок-медиків із 1 жовтня

Військовий облік жінок стартує вже з 1 жовтня. Проте МОЗ запевнило, що жодних суттєвих змін для жінок-медиків та жінок-фармацевтів не буде

photo_2022-09-23_09-50-42.jpg

Жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, зобов’язані стати на військовий облік, який стартує з 1 жовтня 2023 року. Відповідно до Закону України «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних» від 07.10.2022 № 2664-ІХ жінки, які здобули:

  • медичну або фармацевтичну спеціальність у закладах професійної або професійно-технічної, фахової передвищої або вищої освіти — стають на військовий облік обов’язково;
  • іншу освіту — стають на військовий облік за бажанням, якщо мають споріднену з військово-обліковою спеціальність та/або професію, яку визначає перелік, затверджений Міноборони (п. 11 ст. 1 Закону про військовий обов’язок).

Військовий облік жінок-медиків: правда і фейки

Тож МОЗ нагадує, що більшість жінок-медиків та жінок-фармацевтів вже перебуває на військовому обліку. Але визнає, що частина медиків все ж іще не перебуває на військовому обліку, адже це питання досі мало контролювали. Тому вимога стати на військовий облік із 1 жовтня 2023 року актуальна для жінок-медиків та жінок-фармацевтів, які з певних причин там ще не перебувають.

Стати на військовий облік жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, повинні впродовж понад трьох років – до 31 грудня 2026 року.

Із січня 2023 року жінок, які здобувають медичні або фармацевтичні спеціальності, обов'язково ставлять на військовий облік. Заклад освіти за два місяці до завершення навчання подає списки випускниць до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

МОЗ наголошує: військовий облік не дорівнює мобілізації. Він необхідний для узагальнення даних про наявний резерв медиків у державі. Також із 1 жовтня не буде жодних змін в умовах виїзду за кордон для жінок усіх спеціальностей:

«Кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон незалежно від того, перебуває вона на військовому обліку. Наразі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб».

Раніше експерти пояснили, чи можна брати на роботу жінок-медиків, які з 1 жовтня не стануть на військовий облік.

Тому більшість жінок-медиків та жінок-фармацевтів вже перебуває на військовому обліку.

Проте, на жаль, весь цей час норма щодо постановки на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів працювала не досконало, через що частина медиків в ньому не врахована.

▪️ Тобто вимога стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року актуальна для жінок-медиків та жінок-фармацевтів, які з певних причин там ще не перебувають.

▪️Аби стати на військовий облік, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, матимуть 3 роки – до 31 грудня 2026 року.

Водночас (починаючи із січня 2023 року) жінки, які навчаються на медичних або фармацевтичних спеціальностях, ставляться на військовий облік одразу по закінченню навчання. Заклад освіти за 2 місяці до завершення навчання подає списки випускниць до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

❌ Постановка на військовий облік НЕ дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків в державі.

▪️ Жодних змін (з 1 жовтня 2023 року) в умовах виїзду за кордон для жінок – НЕ буде. Кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон незалежно від того, перебуває вона на військовому обліку чи ні (наразі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб, які обіймають певні посади).
Чи обов'язковий військовий облік жінок-медиків із 1 жовтня: експерти дали роз'яснення

За матеріалами МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Графік відпусток медпрацівників — 2024: як скласти

У гарячий весняно-літній період використовуйте складений заздалегідь графік відпусток медичних працівників на 2024 рік. Важливо, щоб кожен структурний підрозділ медзакладу безперебійно працював впродовж року
30505

Відпустки медичних працівників

Відпустки медичних працівників через професійні особливості викликають багато запитань у відділу кадрів медичного закладу. Розкажемо, як правильно надати відпустку та які документи оформити
85577

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді