Переливати кров пораненим військовим зможе більше лікарів — МОЗ

Перелік фахівців, які можуть проводити трансфузію донорської крові, розширився на 26 лікарських спеціальностей, переважно хірургічного профілю. Про це повідомило МОЗ

image84

Раніше, згідно з кваліфікаційними характеристиками, переливати кров, згідно з кваліфікаційними характеристиками, мали право лише лікарі-анестезіологи та лікарі-трансфузіологи. Проте КМУ ухвалив постанову «Про задоволення потреб сил безпеки та сил оборони у донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного стану» від 30.06.2023 № 681.

На які нормативні акти звернути увагу в жовтні

МОЗ, своєю чергою, затвердило зміни до кваліфікаційних характеристик лікарів, які відтепер повинні мати знання та вміння щодо переливання крові та її компонентів. Ця вимога додана до кваліфікаційних характеристик лікарів, які в своїй практиці стикаються з хірургічними втручаннями та невідкладними станами пацієнтів, хірургів, травматологів, комбустіологів тощо.

Крім того, МОЗ змінило кваліфікаційні вимоги до отримання спеціалізації з трансфузіології. Тепер лікарі ширшого спектра спеціальностей зможуть її отримати. 

Раніше стало відомо, що МОЗ наказом «Про затвердження змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я» від 10.10.2023 № 1769 внесло зміни до ДКХП 78. 

За матеріалами МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50167

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3439

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6741

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді