Із 13 жовтня аптеки відпускають наркотичні лікарські засоби виключно за електронним рецептом

Змінено порядок відпуску наркотичних лікарських засобів в Україні

Наркотичні лікарські засоби в аптеці відпускатимуть виключно за електронним рецептом

Із 13 жовтня 2023 року аптеки повинні відпускати наркотичні (психотропні) лікарські засоби виключно на підставі електронного рецепта. Так визначає наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» від 21.07.2023 № 1333 у редакції від 10.08.2023 № 1430. Спочатку МОЗ повідомляло про повний перехід на відпуск за е-рецептом у середині вересня. У результаті Наказ № 1333 діє з 29 вересня, а зміни до Наказу № 360 набрали чинності 13 жовтня.

На які нормативні акти звернути увагу в жовтні

Нові правила мають запобігати неконтрольованому обігу наркотичних і психотропних препаратівПаперовий рецепт продовжує діяти лише:

  • на територіях, де тривають активні бойові дії;
  • для призначення екстемпоральних наркотичних ліків, які виготовляють в аптеці.

Якщо пацієнт їде з ліками за кордон, щоб обґрунтувати їх призначення, лікар може надрукувати і надати пацієнту інформаційну довідку до е-рецепта. Її потрібно засвідчити власним підписом і печаткою.

Пільгові наркотичні (психотропні) ліки, часткову чи повну вартість яких відшкодовують у рамках програм місцевих бюджетів у порядку, встановленому КМУ, лікар також призначатиме за е-рецептом.

Окрім того, цифровізація процесу спростить доступ до наркотичних (психотропних) ліків пацієнтам, які проходять складне лікування та потребують знеболення. Відтепер вони отримуватимуть потрібні препарати у зручніший спосіб. Так, виписати е-рецепт повторно можна дистанційно.

Нагадуємо, що з листопада 2022 року лікарі почали використовувати е-рецепти для призначення наркотичних лікарських засобів за власні кошти пацієнта. Виписати електронний рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб може лікар, який відповідає за лікування пацієнта. Тобто як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст — хірург, онколог чи невролог. Отримати ліки за е-рецептом пацієнт може в аптеці, яка має відповідну ліцензію. Нині 100% аптек із ліцензією зареєстровані та працюють в ЕСОЗ

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94486

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді