НСЗУ планує розподілити відповідальність за пацієнта між лікарем і медсестрою

Розподіл відповідальності за пацієнта між лікарем і медсестрою може стати важливим етапом покращення доступності медичної допомоги в Україні

НСЗУ планує розподілити відповідальність за пацієнта між лікарем і медсестрою

Про це говорили під час презентації результатів пілотного проєкту «Медсестра з розширеними повноваженнями». Цей проєкт організував Україно-швейцарський проєкт «Розвиток медичної освіти». Він важливий з точки зору відновлення здоров’я наших громадян. На цьому наголосила голова НСЗУ Наталія Гусак.

Правова освіта медпрацівників

Учасники заходу говорили про те, що нині потрібно розділити час і ресурси сімейного лікаря та медсестри, побудувати довіру до розподілу відповідальності за пацієнта. Особливо для суспільства, яке травмоване досвідом війни і має його трансформувати в щось хороше. Медсестри можуть зіграти велику роль у тому, як медична сфера працюватиме з відкладеними захворюваннями, з погіршенням ситуації зі здоров’ям як зараз, так і після війни. Голова НСЗУ сподівається, що цей проєкт стане поштовхом для розвитку медсестринства в Україні.

Співзасновник Українського центру охорони здоров’я (UHC) Матвій Хренов зауважив, що сімейний лікар разом із медичною сестрою формує командуРозширення повноважень медсестри можуть сприяти доступності медичної послуг для населення. Окрім того, він підкреслив зростання якісних показників учасників проєкту завдяки бажанню медсестер здобувати нові фахові знання та ділитись з колегами.

Пілотний проєкт «‎Медична сестра з розширеними повноваженнями на первинній ланці» стартував у 2021 році. Він‎ створений задля покращення доступності послуг для пацієнтів на тлі посилення ролі медичної сестри. Зокрема, ідеться про запровадження роздільного прийому сімейних лікарів і сімейних медсестер у закладах первинної медичної допомоги й удосконалення клінічних і комунікаційних навичок медсестер.

Раніше МОЗ повідомило, що протягом року проводитимуться освітні конференції для медичних сестер та медичних братів.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50007

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3429

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6699

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді