Долучайтеся до обговорення змін у системі БПР

27 березня заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак провела вебінар, на якому представники МОЗ обговорили зміни в БПР з медиками. Зокрема, міністерство представило ключові зміни, які внесе Проєкт постанови

БПР для медиків у 2023 році — МОЗ презентувало нові напрями розвитку системи

На громадському обговоренні перебуває проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 р. № 725» (далі — Проєкт постанови). Це один із ключових документів, що регулює питання безперервного професійного розвитку (БПР) в медичній спільноті. 

До системи БПР будуть залучені працівники сфери охорони здоров’я, які здійснюють професійну діяльність за професіями, включеними до розділів «Керівники» (у разі наявності освіти у галузі знань 22 «Охорона здоров’я»), «Професіонали» та «Фахівці» Випуску 78 «Охорона здоров’я» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117.

Окрім того, оновлене положення про БПР поширюватиметься на лікарів, фармацевтів (провізорів) і медичних сестер і братів, які працюють у МОЗ, інших центральних органах виконавчої влади, МОЗ АР Крим, Київській та Севастопольській міських державних (військових) адміністраціях, органах місцевого самоврядування, органах військового управління та інших державних органах, до сфери управління яких належать заклади охорони здоров’я, у виконавчих апаратах профспілок та їхніх організаціях, у Товаристві Червоного Хреста.

Проєкт постанови уточнює поняття «електронна система БПР» і детальніше прописує вимоги до її функціонування. Зокрема, визначає завдання адміністратора і технічного адміністратора системи, а також передбачає затвердження МОЗ порядку функціонування системи. Поза тим, Проєкт постанови містить детальний порядок реєстрації провайдерів БПР. А ще передбає затвердження порядку подання та розгляду скарг учасника заходу БПР на дії провайдера.

Серед планів — розширити перелік заходів БПР. Ідеться про два нові формати:

  • електронний навчальний курс — комплекс навчально-методичних матеріалів та освітніх послуг, створених для організації індивідуального та групового навчання з використанням електронних технологій;
  • групи рівних  — участь у процесі безперервного, систематичного, критичного розгляду власної професійної діяльності й професійної діяльності колег з використанням структурованих підходів для безперервного поліпшення якості медичної допомоги.

Також змінюються вимоги до семінарів. Вони передбачатимуть навчання у групах до 20 осіб.

За словами Ірини Микичак, участь в адекватних заходах БПР, постійне навчання працівників галузі охорони здоров’я необхідні для підтримки відповідного рівня фаховості, розвитку нових навичок і компетенцій. Це вагомий внесок у якість медичних послуг. Тому сприяння розвитку системи БПР — пріоритетний для МОЗ напрям роботи. Зміни, передбачені Проєктом постанови, допоможуть розширити освітні можливості для медпрацівників, а також спростять процес реєстрації провайдерам.

Проєкт постанови буде на громадському обговоренні до кінця березня. МОЗ закликає медичну спільноту знайомитись із документом і надсилати свої пропозиції та зауваження у письмовому або електронному вигляді у формі порівняльної таблиці за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, департамент цифрових трансформацій в охороні здоров’я; e-mail: [email protected]. Телефон для довідок: (044) 253-33-31.

Нагадуємо, що нещодавно КМУ прийняв постанову, яка регламентує фінансування БПР лікарів комунальних закладів охорони здоров’я. Наразі МОЗ працює також над змінами до порядку атестації лікарів і критеріїв нарахування балів БПР.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансування БПР медичних працівників — 2024

Як держава фінансуватиме безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я у 2024 році? Чи змінився розмір відшкодування з минулого року, і хто може на нього розраховувати? Читайте про це у статті
1508

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
31359

Атестація лікарів під час війни: актуальні зміни

Впродовж дії воєнного стану лікарі не проходять атестацію. Утім це не означає, що не треба підвищувати кваліфікацію і набирати бали БПР. Читайте у статті докладно про атестацію лікарів під час війни
204584

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді