Українців з резус-негативною належністю закликають активніше здавати кров

У МОЗ закликали українців з кров'ю резус-негативної належності активніше ставати донорами

У центрах служби крові чекають донорів крові резус-негативної належності. Про це повідомили в МОЗ.

Як отримати ліцензію на поводження з небезпечними медичними відходами

У МОЗ наголошують:

"Серед українців, як і серед всього населення Європи, не більше ніж 14% мають кров резус-негативної належності. Відповідно і кількість донорів резус-негативного фенотипу — невисока.
Але в критичних ситуаціях, у разі масивних крововтрат постраждалим із будь-яким фенотипом, як першу дозу можна застосовувати еритроцити або кров резус-негативної належності О (І) групи. Тому важливими є сталі запаси компонентів крові усіх груп і резус-належності".

Щоб стати донором крові, необхідно зателефонувати до центру крові у вашому регіоні та дізнатися всю необхідну інформацію з цього приводу. Актуальні телефони можна знайти за посиланням.

Українців з резус-негативною належністю закликають активніше здавати кров

Нагадаємо, КМУ прийняв постанову «Про створення інформаційно-комунікаційного комплексу системи крові» від 17.02.2023 № 143. Документ створює правові умови для реалізації узгодженої інформаційної політики і цифрових рішень у сфері донорства крові відповідно до євроінтеграційних вимог.

За матеріалами соцмереж МОЗ

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50143

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3437

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6728

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді