Реформа системи МСЕК в Україні: подробиці від МОЗ

МОЗ і КМУ реформують систему медико-соціальної експертизи в Україні

Реформа системи МСЕК в Україні: подробиці від МОЗ

КМУ підтримав ініціативу МОЗ і прийняв постанову «Деякі питання надання у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я» від 31.01.2023 № 78 (далі — Постанова № 78). Подробицями реформи МСЕК поділилися в МОЗ.

Юридичний супровід роботи медзакладу: прораховуємо ризики

На виконання Постанови № 78 МОЗ і Мінсоцполітики до 1 квітня 2023 року подадуть на схвалення уряду відповідний план заходів щодо етапів реформування системи медико-соціальної експертизи. План передбачатиме шляхи формування нових маршрутів пацієнтів з обмеженнями повсякденного функціонування. Нові маршрути забезпечать:

  • отримання медичних і соціальних послуг із моменту виникнення потреб у них, незалежно від отриманого статусу;
  • прозорість адміністративних та інших процесів, у тому числі із впровадженням ІТ-інструментів. 

Одним з інструментів, що сприятиме детінізації роботи під час медико-соціальної експертизи, стане запровадження на практиці прозорої процедури встановлення інвалідності на основі єдиних принципів Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (МКФ).

УВАГА! На основі МКФ мінекономіки наказом від 09.04.2022 № 810-22 затвердило «Класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я». Цей класифікатор є новітньою методикою визначення стану здоров’я людини після перенесеної травми, що дає можливість перебудувати систему реабілітації та зробити її ефективнішою.

Реформування системи медико-соціальної експертизи потребує внесення змін до 19 законів України, 39 постанов КМУ, 40 наказів різних міністерств і документів інших органів влади, а також повноцінне впровадження системи оцінювання функціонування, життєдіяльності та здоров’я за МКФ лікарями, мультидисциплінарними реабілітаційними командами. Щоб уникнути ризиків, КМУ фінансуватиме МСЕК під час перехідного періоду коштом субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на підтримку окремих закладів й заходів у системі охорони здоров’я. Уряд спрямував на оплату поточних видатків МСЕК із 1 січня по 31 грудня 2023 року понад 383 млн грн субвенції.

При цьому паралельно триватиме робота із впровадження оновленої системи реабілітації, перегляду порядків проведення спецекспертиз, передання непрофільних функцій МСЕК, впровадження нових цифрових інструментів для автоматизації та прозорості процесів тощо.

За матеріалом "Експертус Медзаклад"

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86745

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9305

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді