МСЕК під час дії воєнного стану: у МОЗ нагадали про спрощення процедури

Які є підстави для заочного огляду пацієнтів та яка нормативна база МСЕК під час дії воєнного стану?

5070757.jpg

У МОЗ нагадали, що на період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи значно спрощена.

Алгоритм дій ЛКК та МСЕК під час воєнного стану

Під час дії воєнного стану медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) здійснюють свою роботу відповідно до нормативно-правових актів, які значно спрощують проходження процедури. До цих НПА належать:

  • постанова КМУ № 225 від 08.03.2022 р.;
  • постанова КМУ № 390 від 30.03.2022 р.

На період дії воєнного стану МСЕК здійснює свої функції із забезпеченням принципу екстериторіальності. Також слід зазначити, що експертиза проводиться:

  • за направленням лікарсько-консультативної комісії;
  • незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

Якщо особа з поважних причине не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно, а пункт 5 постанови КМУ від 03.12.2009 №317, який визначає причини інвалідності, за якими встановлення інвалідності заочно не проводилося, не застосовується під час дії воєнного стану.

Отже, зараз МСЕК мають право приймати рішення заочно з такими причинами інвалідності, як:

  • трудове каліцтво;
  • професійне захворювання;
  • захворювання, одержане під час проходження військової служби і служби в органах внутрішніх справ, державної безпеки, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту та Держспецзв'язку;
  • захворювання, пов’язане з впливом радіоактивного опромінення внаслідок аварії на ЧАЕС.

Крім того, особам, які не мають змоги під час дії воєнного стану пройти МСЕК для продовження строку дії інвалідності, це продовження відбувається автоматично: на весь термін дії воєнного стану на території України і 6 місяців після його припинення/скасування.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Епікриз: оформлення, види

Які види епікризів існують? Які дані вказувати в різних видах епікризу? Хто цю інформацію вносить? Як правильно характеризувати стан пацієнта на різних етапах лікування? Читайте про це у статті
89284

Кесарів розтин: протокол лікування

Надавайте первинну, вторинну на третинну медичну допомогу при кесаревому розтині, керуючись затвердженим МОЗ уніфікованим клінічним протоколом
32638

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді