Що робити, якщо ви стали свідком терористичної атаки: поради експерта

Щодня Україна зазнає атак російського ворога: на лікарні, школи, житлові будинки. Тож кожен українець має знати, як поводитися у випадку терористичної атаки, свідком якої став

Вже майже рік Україна живе в стані повномасштабної війни. У постійній небезпеці знаходяться не лише військові, а й цивільні, оскільки росія регулярно здійснює терористичні атаки на цивільні об'єкти. Що робити, якщо ви стали свідком терористичної атаки? Порадами міжнародного експерта із роботи з травмою Алекса Гершанова поділилися в МОЗ.

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

Перш за все слід розуміти наступне:

"Передусім – дотримуйтеся безпечної поведінки. Не біжіть у бік вибуху або стрілянини, якщо ви не є медиком, рятувальником або фахівцем, який надає першу психологічну допомогу. Пам'ятайте, що існує загроза повторних атак в одному місці за короткий проміжок часу. Також ви можете перешкодити роботі рятувальних та інших спеціальних служб".

Що робити, якщо ви стали свідком терористичної атаки: поради експерта

Негайно звернутися за медичною допомогою слід у таких випадках:

  • фізичне ушкодження – поранення;
  • сильний шум у голові;
  • гострий біль без видимих ушкоджень або ушкодження;
  • забиття за відсутності болю.

Також слід розуміти, реакції, що виникають після переживання терористичної атаки, такі як плач, крик, сльози, застигання та «заморожування» емоцій, підвищена емоційність, підвищена дратівливість, порушення фізіологічних функцій (сну, апетиту, функціонування видільної системи) є нормальними, але потребують уваги. Треба слідкувати за інтенсивністю їхнього прояву впродовж трьох-чотирьох тижнів. Якщо інтенсивність не знижується, необхідно звернутися до фахівця: психолога, в окремих випадках — психіатра.

Про те, що довелося пережити, треба спілкуватися з близькими, не тримати все "в собі". Також важливо якнайшвидше повернутися до рутинних справ. Крім того, слід врахувати застереження:

"Пам’ятайте! Алкоголь не знімає гострий стрес, адже на тлі гормонального сплеску, він не виконує функції розслаблення".

Раніше у МОЗ розповіли про презентацію Оперативної дорожної карти «Пріоритетні багатосекторні заходи із психічного здоров’я та психосоціальної підтримки в Україні під час та після війни».

За матеріалами сайту МОЗ

Вища школа безперервного професійного розвитку: оберіть навчальну програму

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50152

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3437

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6734

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді