У МОЗ роз’яснили, чи потрібно спеціально готуватися до вакцинації

МОЗ нагадало: через війну зростає ризик поширення інфекційних хвороб, а захищає від них лише вакцинація. Чи потрібно до неї спеціально готуватися?

photo_2022-11-14_13-24-22.jpg

У багатьох пацієнтів виникає запитання, як підготуватися до щеплень. МОЗ наголошує: жодної спеціальної підготовки не потрібно.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Здавати аналізів крові, сечі, імунограму, робити ПЛР-тести чи тести на антитіла перед вакцинацією від COVID-19 — зайве. Попри те що аналіз крові або сечі може виявити запальні процеси в організмі, гострі захворювання самі по собі — це не протипоказання до вакцинації. Навіть якщо в людини температура понад 38,5 градусів, небезпеки вакцинація не становить. Проте щеплення все одно рекомендують відкласти, доки температура нормалізується. Адже якщо після вакцинації температура підвищиться або не знижуватиметься, то важко буде зрозуміти, чи то реакція на щеплення, чи людині стає гірше через хворобу.

МОЗ рекомендує щепитися від COVID-19 навіть тим, хто вже хворів на коронавірус. Адже окрім антитіл, людину захищає ще й клітинний імунітет, який неможливо визначати звичайним тестом на антитіла. Проте в такому разі вакцинуйтеся не раніше ніж через 28 днів після початку хвороби.

Робити перед щепленням ПЛР-тест також немає сенсу. У МОЗ пояснюють це тим, що тест показує результат лише на той момент, коли людина його здавала, але ж можна захворіти, поки чекатимете на результат.

Немає також потреби вимірювати перед щепленням артеріальний тиск.

А на що ж звернути увагу перед вакцинацією? Насамперед перевірте за календарем щеплень, чи ви та ваші діти маєте всі необхідні рутинні щеплення. Якщо ні — зверніться до свого сімейного лікаря й отримайте пропущені дози вакцини.

Пригадайте також, коли ви востаннє вакцинувалися від COVID-19. Якщо відтоді минуло понад п’ять місяців, зробіть перший бустер. Другий бустер зробіть щонайменше через чотири місяці після першого.

Раніше у МОЗ розповіли, як поєднати щеплення від COVID-19 з іншими щепленнями.

За матеріалами соцмереж МОЗ

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

СОП «Миття рук»: зразок

До Всесвітнього дня миття рук 15 жовтня завантажте зразок СОП. Документ допоможе знизити ризик передавання до пацієнта потенційно небезпечних мікроорганізмів і захистити персонал від мікрофлори пацієнта
6175

Календар вакцинації в Україні

1 жовтня набрали чинності зміни до календаря профілактичних щеплень в Україні. Нагадайте пацієнтам про безоплатну обов'язкову та платну рекомендовану вакцинацію
210064

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді