Ветерани війни мають право на безоплатні операції: які медичні послуги гарантує держава

Які медичні послуги з оперування ветеранів війни оплачує НСЗУ?

veteran.jpg

Українські ветерани війни мають право на безоплатні операції, вартість яких покриває НСЗУ за Програмою медичних гарантій.

Благодійна і гуманітарна допомога у медзакладі

Отже, НЗСУ оплачує ЗОЗ, яке проводить операцію ветерану війни, всі супутні медпослуги. Варто розділити поняття ургентних і планових операцій.

Ургентні операції безоплатні без направлення і наявності декларації з лікарем. Часто їх проводять військовим під час доставлення в лікарню бригадою ексреної медичної допомоги. 

Для планових операцій ветерану потрібне електронне направлення. Необхідність проведення операції визначає лікар і надає пацієнту направлення, яке є підставою для безплатної операції. Отримати кошти від НСЗУ за послуги, пов'язані з операціями, можуть ЗОЗ, які мають з відомством укладений договорів за пакетом «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» або ж «Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня». Медичний заклад отримаю кошти від НСЗУ за такі послуги, надані ветерану війни:

1. Первинний огляд, розроблення плану операції.

2. Супутні аналізи та дослідження:

  • загальноклінічний аналіз крові та сечі;
  • бактеріологічні, цитологічні дослідження;
  • інструментальні дослідження (ЕКГ, УЗД, КТ, МРТ, рентген та інші) тощо.

3. Оперативне втручання та анестезія: загальний наркоз, епідуральний наркоз, місцева анестезія, знеболювання в післяопераційному періоді.

4. Забезпечення ліками з Нацпереліку основних лікарських засобів на всіх етапах надання допомоги. 

5. Інтенсивна терапія (за необхідності).

6. Післяопераційний догляд і допомога: цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, післяопераційний моніторинг і медикаментозна терапія, консультації лікарів різних спеціальностей, реабілітація у гострому періоді, якщо до неї немає протипоказань.

7. Харчування — у разі проведення хірургічних операцій у стаціонарі.

Раніше у МОЗ розповіли, як розпізнати й надати домедичну допомогу під час контузія від дії вибухової хвилі.

За матеріалами "Експертус Медзаклад"

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
87133

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9380

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді