У МОЗ роз’яснили, як постраждалим від війни українцям отримати лікування та реабілітацію за кордоном

МОЗ нагадало, що громадяни України, які постраждали внаслідок війни з рф, мають можливість пройти лікування у спеціалізованих закордонних клініках

photo_2022-11-10_09-59-18.jpg

У межах співпраці МОЗ та Єврокомісії, за підтримки ВООЗ, уряду Польщі та багатьох міжнародних партнерів від початку повномасштабного вторгнення рф вдалося транспортувати до спеціалізованих клінік Європи та направити на подальше лікування понад 2000 українців, постраждалих унаслідок війни. Про це розповіли у МОЗ.

Пройти курс "Благодійна і гуманітарна допомога у медзакладі"

Пацієнтів з України приймають близько 30 країн-партнерів.

Хто підлягає програмі з медевакуації

До закордонних клінік направляють:

  • пацієнтів із травмами, які потребують третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • пацієнтів, які потребують комбустіологічної допомоги (при опіках);
  • дітей із новоутвореннями, які потребують високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дорослих пацієнтів з новоутвореннями, які потребують високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дітей з орфанними захворюваннями (Критерії направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану та Переліку закладів охорони здоров’я, які здійснюють координацію направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану, затверджені наказом МОЗ від 05.04.2022 № 574; далі — Критерії).

Рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон ухвалює сімейний або лікуючий лікар стаціонару. 

Які документи повинен мати пацієнт

Під час медичної евакуації пацієнт повинен мати із собою документ, що посвідчує особу, — закордонний або внутрішній паспорт. Також потрібні виписки з історії хвороби, зокрема для дітей. Однак нині відсутність тих чи тих документів — це не перешкода для евакуації тяжкопораненого або онкохворої дитини для лікування за кордоном.

Що робити, якщо пацієнт утратив зв'язок зі своїм лікарем

Через постійні воєнні дії, обстріли, окупацію деяких регіонів України багато хто не має зв'язку зі своїм сімейним лікарем. Тож МОЗ нагадує про ще одну додаткову можливість стати учасником Програми медичної евакуації — на сайті МОЗ у розділі Громадянам пацієнти можуть подати відповідну заявку.

Скільки коштує евакуація

Евакуація для українських пацієнтів — безплатна. Транспортування та лікування українських громадян у межах програми медевакуації фінансують міжнародні організації та країни, що приймають українців.

Як відбувається медична евакуація

Медевакуація передбачає вісім кроків.

Крок 1. ЗОЗ формують евакуаційні листи. Для того щоб пацієнта внесли до списку пацієнтів, які підлягають медевакуації, він має звернутися в обласний ЗОЗ до особи, відповідальної за направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану.

Крок 2. МОЗ інформує країни-члени ЄС/ЄЕЗ, уносить інформацію в медичну інформаційну систему ЄС, яка шукає клініку. МОЗ надсилає запит до країн-партнерів про необхідність медичної евакуації. Далі — отримує пропозиції та підтверджує можливість евакуації. Також МОЗ співпрацює з партнерськими клініками інших країн, які не є членами ЄС, зокрема США, Канади тощо.

Крок 3. Пацієнтів транспортують до координаційних ЗОЗ. Транспортуванням займаються зокрема департаменти охорони здоров'я в регіонах за підтримки МОЗ та інших відомств і неурядових організацій.

Крок 4. Координаційний ЗОЗ готує пацієнтів до перетину кордону. У координаційному ЗОЗ пацієнтів оглядають, за потреби — надають необхідну медичну допомогу, забезпечують їх харчуванням та іншим необхідним, оформляють медичну документацію, перекладають медичні записи пацієнта англійською мовою (за допомоги ВООЗ).

Паралельно за участі відповідних терпідрозділів відновлюють паспорти громадян України та свідоцтва про народження дітей.

Крок 5. МОЗ узгоджує деталі щодо перетину кордону. Зокрема МОЗ визначає час та пункт перетину кордону, узгоджує перетин із Держприкордонслужбою. За підтримки обласної військово адміністрації пацієнтів евакуюють до визначених клінік-хабів або аеропортів у Польщі, Румунії, Словаччині.

Крок 6. Пацієнтів евакуюють спецтранспортом. У питаннях транспортування спеціальними медичними літаками/залізничними вагонами/автомобілями МОЗ співпрацює з міністерствами охорони здоров'я країн ЄС та клініками, які підтвердили готовність прийняти на лікування українських громадян.

Крок 7. МОЗ відслідковує рух пацієнтів у клініках. Моніторинг МОЗ здійснює за сприяння міністерств охорони здоров’я країн-членів ЄС/ЄЕЗ. Через платформу EWRS (Early Warning and Response System) повідомляють про рух пацієнтів у клініках країн ЄС, надають запит на додаткову інформацію про пацієнтів тощо.

Крок 8. Пацієнти повертаються в Україну після лікування. Пацієнти повертаються через посольства або консульства у країні, де проходили реабілітацію.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86921

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9344

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді