МОЗ організувало найбільшу за час війни евакуацію українців на лікування за кордон

Майже пів сотні українців із зони бойових дій направили на лікування до спеціалізованих клінік за кордоном завдяки співпраці МОЗ та Європейської комісії

МОЗ організувало найбільшу за час війни евакуацію українців на лікування за кордон

На лікування до Німеччини та Іспанії направили водночас 26 цивільних та 19 військових. Це найбільша одночасна евакуація постраждалих українців із територій активних бойових дій на лікування за межами країни.

Алгоритм отримання гуманітарної допомоги

Організували передусім евакуацію:

  • людей зі складними мінно-вибуховими пораненнями
  • пацієнтів із захворюваннями, які наразі лікувати в Україні неможливо або які потребують спеціалізованого лікування

Серед евакуйованих пацієнтів — Оксана Баландіна, медична сестра з Лисичанська, що втратила ноги від розірваної міни. Дівчина вийшла заміж у лікарняній палаті, а її перший весільний танок розчулив весь світ. Також евакуювали волонтерів з Київщини та Харківщини, які постраждали під час обстрілів та потребують спеціалізованого лікування.

Спочатку всіх транспортували до Львова для стабілізації стану, а потім за допомогою спеціальних повітряних госпіталів доставили на лікування до інших країн.

Евакуація цивільного населення відбувається завдяки системі екстреного реагування Євросоюзу. Вона передбачає, що в одній із країн ЄС для лікування і реабілітації українців оперативно шукають профільну спеціалізовану клініку.

Одним зі способів порятунку пацієнтів є так звані «медичні конвої». МОЗ подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони. Відтак відомство контактує з тією чи тією країною, узгоджує етапи та маршрути безпечного медичного транспортування.

Раніше МОЗ оприлюднило алгоритм медичної евакуації захисників України на лікування за кордоном.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
87067

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді