Як переміщеним особам зробити планові щеплення: алгоритм від МОЗ

Через війну в Україні медики спостерігають зменшення рівня охоплення рутинними щепленнями дітей і дорослих. Це всі щеплення, передбачені Національним календарем профілактичних щеплень, і вакцинація проти гепатиту В

Як переміщеним особам зробити планові щеплення: алгоритм від МОЗ

Щоб отримати планове щеплення, внутрішньо переміщеним особам варто звернутися до найближчого медзакладу. Укладати декларацію з новим сімейним лікарем не потрібно.

Зміни в медичному законодавстві під час воєнного стану

«Щоби зробити планове щеплення, треба звернутися до найближчого закладу, що надає первинну медичну допомогу. Для цього не потрібно укладати декларацію з новим сімейним лікарем. Дані про щеплення будуть внесені до електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ), але рекомендую також брати у лікаря довідку про проведені щеплення. Ця довідка приймається за кордоном. Щеплення, що входять до Національного календаря, можна отримати безоплатно», — розповів заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі «1+1».

Головний санлікар зазначив, що важливо отримати всі щеплення, а особливо дітям першого року життя. Адже вони найбільш вразливі до інфекційних хвороб. У пологовому будинку потрібно одразу вакцинувати дитину від гепатиту В та туберкульозу. З 2-го місяця життя слід отримати вакцину проти поліомієліту.

NB! Держава має достатньо вакцин для проведення рутинних щеплень.

Кузін нагадав дорослим подбати про вакцинацію проти дифтерії та правця, зокрема пригадати, чи була людина щеплена упродовж останніх 10 років від дифтерії та правця. Якщо ні — зробити ревакцинацію. Особливо це стосується військових, призовників, представників територіальної оборони тощо.

Головний санлікар закликав пам’ятати і про вакцинацію проти вірусного гепатиту В для медичних працівників, особливо військових.

Раніше стало відомо, що медсестри та медбрати зможуть вносити дані про щеплення до ЕСОЗ.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
5366

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
119506

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9344

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
12283

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді